Re: Pronájem části RD ve spoluvlastnictv
Oni v tom domě sami také podnikají a mají tam nainstalované měřiče na plyn a elektřinu, to dával manžel celé s DPH do výdajů - to je asi hlavní důvod, proč to chtějí mít vše na manžela. Faktury na nájem vystavoval bez DPH, nedával vůbec to do přiznání k DPH ani jako osvobozené. Mně se to dostalo teď na stůl. :-(((
*** Manžel by mohl mít problém. Podívejte se mu do DPH, jestli by mu ta přijatá osvobozená plnění udělala něco s daní na výstupu (případná nějaká krácení) ***
Je úplně jedno, kdo vystaví fakturu, zda manželka nebo manžel. Příjem z pronájmu (pokud mají bezpodílové vlastnictví )zdaní 1 z nich. Mohou si vybrat, podle toho, který z nich bude mít nížší daňový základ. Každý rok může zdaňovat jiný z nich. Podívejte se na § 9 odst. 1.
Nejsem si jistá, jestli v tomto případě to jde bez změny smlouvy, se kterou by musel souhlasit nájemce - jednou by to mohl totiž mít s DPH a jednou bez.
Ale v každém případě se u manžela promítne nějakým způsobem v DPH - naštěstí pokud je to první rok, tak ještě není stanoven koeficient, takže krátit až na konci roku. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 9. 2005 21:31
Prosím o radu s jedním galymatiášem, už jsem u konce s dechem... Rodinný dům ve spoluvlastnictví, nevložený do majetku. Manželka, neplátce DPH, podniká a kromě toho má smlouvu s osobou X, které pronajímá část nemovitosti. Manželka ukončí podnikání k 31.12.2004, od 1.1.2005 pokračuje manžel, plátce DPH. Osoba X odmítá převzít faktury (a hlavně je platit) od manžela, že s ním nemá uzavřenou smlouvu. Nájem už je ukončený, ale jedná se o zhruba první pololetí.
1. Záleží v tomto případě na tom, který z manželů vystavuje fakturu na nájem?
2. Je možné, že když ji vystaví manželka a peníze přijdou na účet manžela, aby si on zahrnul ten příjem do svého daňového přiznání?
3. Jak je to s DPH, když manžel je plátce?
Děkuji všem, kteří se tím prokoušou a poradí mi :-(((