Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 9. 2016 14:37
Dobrý den, máme dvě firmy-jedna je větší, druhá menší. Menší firma má v majetku 8 osobních automobilů. Ty pronajímala na zákl. nájemních smluv té větší. Nyní bylo rozhodnuto, že se vozy té větší firmě prodají za odhadní cenu stanovenou odhadcem. Ale je taková představa, že se na zákl. kupní smlouvy "prodají" s tím, že se budou posupně splácet po dobu 24 měsíců a po úhradě poslední splátky budou teprve majetkem té kupující firmy. Ty splátky mají být daňově uznatelné, stejně jako nárok na odpočet DPH. Ty vozy se ještě v účetnictví odepisují - u dvou kusů se dokonce ještě na ně splácí úvěr.
Mohl by mi prosím někdo poradit, jestli je tento vymyšlený guláš daňově průchozí? Podle mě nemůže být kupní smlouva na něco co budu kupovat po kouskách - kromě leasingu - ale my nejsme leas. společnost. Navrhovala jsem prodat na fa, kupující firma by zaplatila té menší daně aby to mohla uhradit fú a potom splácet. Ale nepochodila jsem. Moc díky za pomoc.