Hlavní navigace

Odstupné

  • (neregistrovaný)

    21. 9. 2016 18:44

    Prosím o pomoc.
    Dostal jsem z org.důvodů výpvěď, dostanu 3 platy odstupného, ale zajímalo by mě jak se bude odstupné počítat. Mám 160,- Kč hrubého na hodinu a každý měsíc odpracuju jiný počet hodin. Výplata se liší o tisíce, vím, že je to za předcházející čtvrtletí, ale na pásce nemůžu najít, jak si to spočítat, nebo když to dané čtvrtletí jsem měl 17 000+19000+15000 Kč výplatu, bude takhle vypadat i odstupné? V práci se zeptat nemůžu, protože byl boj i o to odstupné, nepřistoupil jsem na dohodu. A druhý dotaz, kolega onemocněl a bude se mu posouvat konec práce, když se tím dostane do dalšího čtvrtletí, bude mít jiné odstupné? Díky moc Chlumák

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 9. 2016 22:39

      Kara (neregistrovaný)

      Re: odstupné
      Odstupné se bude počítat z hodinového průměru, který platí v den ukončení poměru, to je ten průměr, kterým se počítá například dovolená. Tento hodinový průměr se vypočítává z výdělků a odpracovaných hodin v minulém čtvrtletí. Např poměr skončí kdykoli ve 4. čtvrtletí, hodinový průměr se spočítá z 3. čtvrtletí. Pokud máte mzdu hodinovou nebo úkolovou nebo i měsíční, ale svátky máte placené průměrem, tak se sečtou hrubé mzdy, od nich se odečtou náhrady za dovolenou, svátky, lékaře apod. a podělí se skutečně odpracovanými hodinami. Pokud máte mzdu měsíční a svátek už je obsažen v ní, tak se sečtou hrubé mzdy, od nich se odečtou náhrady za dovolenou, lékaře apod. (Kč za svátky se neodečítají, protože nejsou placené průměrem) a výsledek se podělí skutečně odpracovanými hodinami včetně hodin svátků.
      Odstupné: hod průměr krát Váš týdenní úvazek krát 4,348 krát počet měsíců odstupného. Z odstupného se nesráží pojištění, ale daní se.
      Kolega - končí pro nadbytečnost nebo z důvodu přemístění nebo rušení zaměstnavatele?

    • 21. 9. 2016 23:33

      Chlumák (neregistrovaný)

      Re: odstupné
      Díky moc, vy jste skvělá, je to pěkně složitý, kolega končí se mnou jako já pro nadbytečnost, jen byl nemocný.

    • 22. 9. 2016 9:40

      Kara (neregistrovaný)

      Re: odstupné
      Tak pokud marodil jen ve výpovědní době, ale už nemarodí a výpovědní doba ještě běží, nic se neprodlužuje. Pouze pokud by byl nemocný ještě v poslední den výpovědní doby nebo déle, tak by se prodlužovalo, pokud by neprohlásil, že na prodloužení netrvá. Takže pokud by v případě, že poslední den výpovědní doby ještě nemoc trvá, chtěl skončit, musel by písemně prohlásit, že na prodloužení netrvá. Pracovní poměr by skončil v den, kdy skončit měl a v tomto posledním měsíci by dostal odstupné. Náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele náleží jen po dobu zaměstnání, ale nemocenskou od sociálky by od 15. dne dostával dál až do uschopnění, i kdyby už nebyl zaměstnancem.
      Kdyby neprohlásil, že na prodloužení netrvá, tak by poměr neskončil a teprve po uschopnění by ještě musel uplynout počet dnů, které ve výpovědní době promarodil a pak by teprve skončil a v tomto posledním měsíci by dostal zúčtované odstupné.
      Samozřejmě, že pokud by se to skončení přehouplo až do dalšího čtvrtletí, může se stát, že průměr na odstupné už bude jiný než kdyby skončil tak, jak skončit měl (jestli by ten průměr byl nižší nebo vyšší, to by záleželo na výdělcích a odpracovaných hodinách v předešlém čtvrtletí).

    • 22. 9. 2016 10:18

      Chlumák (neregistrovaný)

      Re: odstupné
      Díky, díky moc, to je neuvěritelný, kolik je tam detailů, co vše můžou změnit.
      Jen poslední věc, když je hodinová mzda a pracuje se i ve svátek, tak se to počítá do odpracovaných hodin a není to svátek, který se odečte od hrubé mzdy?
      Děkuji moc a přeji krásný de Chlumák

    • 22. 9. 2016 11:55

      Kara (neregistrovaný)

      Re: odstupné
      Odečítají se náhrady mzdy (tj. peníze, které Vám nahrazují mzdu, když ten den nepracujete). Když pracujete ve svátek, tak dostanete za tu práci mzdu, ne náhradu mzdy. Takže ty peníze, to znamená tato mzda za práci ve svátek, se neodečítají. A protože jste ty hodiny odpracoval, tak se počítají do skutečně odpracovaných hodin.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).