Re: OT- pracujícíxnepracující
Před časem jsem se setkala s paní, jejíž příběh mne zaujal.
První dítě ještě na učňáku, který tím pádem nedokončila. Otec neznámý. Údajně nevěděla, že je těhotná, až do chvíle, kdy ji chytily porodní bolesti. Druhé dítě s člověkem, který v současnosti sedí v kriminále pro neplacení alimentů. Nejen na její dítě, ale i na pět dalších, které má s několika ženami. Ona teď žije na ubytovně s mladším dítětem z různých sociálních dávek, protože vyzkoušela práci v několika okolních supermarketech, ale to se jí nevyplácí, protože přijde o dávky v hmotné nouzi.
Starší syn je už dospělý, bydlí u příbuzných, je nezaměstnaný, nárok na podporu už nemá, ale žije z rodičovského příspěvku, protože si pořídil dítě s šestnáctiletou dívkou. A může tedy vychovávat další generaci.
Moc pěkný článek, jeden v diskusi poznamenal, že mu dává 1 max 2 hodiny, ani bych se nedivila, kdyby ho smazali, protože rýpnul do bolavého. Opravdu se nevyplatí pracovat za minimální mzdu a ztratit nárok na hmotnou nouzi. Teď se žádá o přídavky a dokládá se příjem z roku 2015, známí se loni měli poměrně dobře, oba pracovali a měli průměrný příjem, ted je paní na rodičovské a on na UP, příjem minimální, ale přídavky nedostanou, protože loni měli vysoký průměr. Tak kde to jsme?
My jsme na jaře vzali na dohodu při ÚP dva bratry, údajně měli zájem i o PP. Ale - pracovní morálka nic moc, nebyl problém nepřijít do práce. Takovou nouzi o lidi zase nemáme. Byli tu sotva 2 měsíce, jeden z nich už několikrát přišel pro různá potvrzení na dávky, má partnerku a malé dítě...
Dobrý den,
pro mě je nejhorší, že ti lidé to považují za naprosto samozřejmé a v pořádku. Znám jeden takový mladý pár, jsou to hrozně ochotní a milí lidé, ale tatínek není zapsaný v rodném listu, maminka pobírá všemožné dávky a žijí z toho všichni...tak jak to bylo popsáno v článku....a nepřijde jim to vůbec divné. Že lžou, podvádějí a jako mladí a zdraví lidé nepracují. Je to smutné.
takoví lidé jsou a budou ve všech státech, kde jim to jen krapet systém umožní.Já se nad tímto již dávno nerozčiluji, ani nekroutím hlavou, jednou na to tito lidé doplatí a proto také popravdě nijak nesoucítím s bezdomovci a výhledově nebudu soucítit ani s důchodci, neb nikdy nevím, jak moc se snažili,aby jednou neskončili na ulici či s minimálním důchodem.
To máte pravdu, ale na všechny tyto přispíváme z daní á vlastně jim platíme všechny tyto dávky. A důchodci ? Také jsem už trochu prozřela v tom litování. Ono skoro každý důchodce, který žije sám v jakkoliv velkém bytě dosáhne na příspěvek na bydlení. A také bez ohledu na to, jaký mají majetek. Prostě, kdo v tom umí chodit, nemusí pracovat, nemusí se snažit a má se líp, než ti co chodí do práce, snaží se a pak jen čumí při čtení takového článku, kde je to tak pěkně shrnuto dohromady. Že se dávky zneužívají to opravdu bylo a bude v určité míře vždy, ale že to jde v takovém rozsahu , tak to jsem fakt byla v šoku.
Možná pozdě,ale též se přidám k diskuzi. Článek jsem nečetla a ani nechci číst. Jen těžko soudit druhé. Vždyť naše politika je postavena na tom aby staří pracovali / nevyplácet důchod dokud člověk nepadne/ a mladým poskytneme dávky. To, že vychováváme stále nové a nové povaleče, to zřejmě nikoho nezajímá. Pokud děti nevidí rodiče denně jít do zaměstnání /za prací/ jak potom mohou tento návyk získat? V mé rodině, nejen blízké, všichni mladí pracují. Rodinné přídavky nepobírají. Asi se hodně snaží. Je mezi nimi i rodina s pěti dětmi. "Smůla, nemají nárok". Nevěřila jsem svým očím. Nu snad se jim to vrátí na dětech. Čas ukáže.
článek raději takhle po ránu číst nebudu,nebo se rozčílím,ale taky si postěžuju...
má sousedka (kolem 40 let) sedí doma na podpoře. dcera nedochodila střední a sedí doma taky, když máma nechodí do práce, proč by chodila i ona,že. Ale mají na to,zaplatit nájem 5.500,- + energie, cigára, 2 velký psy, auto, 2 kola, televizor přes půl stěny, počítač za 30 tisíc. asi slušný dávky!
já chodím do práce účtovat od 6 do 14.30, odpoledne doma účtuju na sebe.
někdy toho mám fakt dost a štve mě,že se válí obě celý den doma. a ony se mi určitě doma smějou,že jsem blbá a chodim do práce!
No Markoo, takhle po ránu, není jim co závidět, vy byste se chtěla doma
válet celé dny? Co to je za život? Já bych ho nebrala ani náhodou. To radši budu dělat i po práci. Mmch, já bych pořádný přivýdělek brala, ale nemůžu sehnat. Vím, že bych se honila a bylo to pro mě těžké, ale brala bych práci navíc.
jako jasně,já bych to taky nechtěla! bych se z toho válení zbláznila. ale někdy to prostě naštve.když Vám třeba není dobře apod.samozřejmě,že já bych věděla o lepším trávení volného času než se válet. ale tihle lidi ani žádný koníčky nemaj, oni se jen válí na gauči před televizí, co to pak je za život a za lidi?
Kdybych byla bez práce a měla větší dítě, tak bych šla klidně dělat cokoliv, třeba do hypermarketu na směny. Práce se dá najít. Toho, že
bych měla být doma bez práce, se děsně bojím. Ale my jsme tak zvyklí od mládí, kdežto dnešní mladí ne - a to je ten problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 9. 2016 6:45
Dobrý den všem, po ránu (zřejmě jsem masochista) jsem četla tento článek. Moc by mě zajímaly vaše názory. díky
Hezký den všem, já ho mám po přečtení toho článku už asi zkaženej.
http://ivanapatkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=554006