Re: propustka x doprovod
I když v novele se píše nejvýše na 1 den? "Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den "
Paní VH to napsala jasně - nejvýše 1 den se rozumí na 1 konkrétní propustku, jinak těch 1denních propustek může mít klidně třeba 10, když to bude nutné. Ale píšete že má svého lékaře, tak si zjistěte jestli blíže k místu jejího bydliště není jiný lékař se stejnou specializací. Potom máte možnost proplácet na každou propustku jen tolik hodin, kolik by trvala návštěva u bližšího lékaře (samozřejmě i s případnou dopravou).
Tím "nejvýše však 1 den" se rozumí, že za jeden případ doprovodu náleží náhrada za maximálně 1 den (tj. za tolik hodin, kolik v ten den měla činit směna). Představte si, že zaměstnanec bude manželku doprovázet k nějakému lékařskému ošetření nebo zákroku a ten bude trvat celou dobu, co měl mít ten zaměstnanec směnu a ještě se protáhne tak, že bude končit druhý den v době, kdy měl mít další směnu a pak ji ještě poveze domů..... Stále půjde o tentýž případ ošetření, přestože zameškal víc než 1 svoji směnu. V tom případě mu náleží náhrada jen za 1 den (tj. za 1 směnu, kterou kvůli tomu zameškal). Za ten další zameškaný čas už náhrada nenáleží.
Pokud ale bude doprovázet manželku k ošetření 1 den a další den ji zase bude doprovázet k dalšímu ošetření, jedná se o dva různé případy a v obou případech bude náležet náhrada mzdy za dobu nezbytně nutnou. A jestli v obou dnech bude doba nezbytně nutná tak dlouhá, že pokryje celé obě směny, pak náleží náhrada za celé obě směny.
Zapomněla jsem napsat, že se posuzují ještě další věci, jako to, jestli jde lékaře, který je nejblíže bydlišti nebo pracovišti a pokud je lékař se stejným zaměřením blíže, než oni jezdí, pak se počítá s časem, který by byl asi potřebný k návštěvě toho nejbližšího. Pak také, jestli to vyšetření nemohlo být mimo pracovní dobu, jestli se jedná o zdravotnické zařízení... Přečtěte si to v tom Nařízení vlády.
>>
>>>>>Tam ale není na 1 den za měsíc, rok, atd. Takže spíše
>>>>>jde o to, že nemůže mít dva dny za sebou propustku.
>>>>>Aspoň tak nám to bylo vysvětlováno na školení.
>>>>Nechápu, proč by nemohl mít dvě propustky na dva dny
>>>>po sobě jdoucí, jedná se o dva doprovody. Nemůže mít
>>>>jednu propustku na dva dny, ale to je snad
>>>>srozumitelné.
>>>. Ale proč by psali nejvýše však 1 den? Není tam
>>>uvedeno že to je 1 den v měsíci, ale není ani uvedeno
>>>že je
>>>to v jednom týdnu, nebo dva dny za sebou.
>>
>>Tím "nejvýše však 1 den" se rozumí, že za jeden
>>případ
>>doprovodu náleží náhrada za maximálně 1 den (tj. za
>>tolik hodin, kolik v ten den měla činit směna).
>>Představte si, že zaměstnanec bude manželku doprovázet
>>k
>>nějakému lékařskému ošetření nebo zákroku a ten bude
>>trvat
>>celou dobu, co měl mít ten zaměstnanec směnu a ještě
>>se protáhne tak, že bude končit druhý den v době, kdy
>>měl mít další směnu a pak ji ještě poveze domů.....
>Zapomněla jsem napsat, že se posuzují ještě další
>věci, jako to, jestli jde lékaře, který je nejblíže
>bydlišti nebo pracovišti a pokud je lékař se stejným
>zaměřením blíže, než oni jezdí, pak se počítá s časem, který
>by byl asi potřebný k návštěvě toho nejbližšího. Pak
>také, jestli to vyšetření nemohlo být mimo pracovní
>dobu, jestli se jedná o zdravotnické zařízení... Přečtěte
>si to v tom Nařízení vlády.
Nemáte pravdu, že při doprovodu by se muselo jednat o zdravotnické zařízení, které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnanci - tato podmínka se vyžaduje, pokud zdravotnické zařízená má navštívit sám zaměstnanec. U doprovodu musí být být splněna podmínka, že doprovod byl nutný a že daný úkon nebylo možné provést mimo PD zaměstnance (platí obecně). Stačí si přečíst NV.
Propustka x doprovod (operace dítěte)
Dobrý den,
prosím o odpověď na nový dotaz v souvislosti s předchozí diskuzí ohledně vystavení propustky pro doprovod.
Jsem zaměstnanec a doprovázela jsem dítě (5let) k výkonu v nemocnici. Zaměstnavatel nemá problém s uznáním a proplacením propustek za dny kdy jsem byla s dítětem v nemocnici, nechtěla jsem OČR (navíc nemocnice nevystaví pokud nespím v areálu nem.). Problém je s potvrzením propustky od nemocnice, protože tvrdí, že jsem s dítětem vůbec v nemocnici být nemusela, mohla jsem ho tam nechat v pátek a přijet si pro něj v úterý den po výkonu. Jednalo se ale o 5-ti leté dítě!
Prosím kam se mám obrátit?
Re: Propustka x doprovod (operace dítěte
Nikam, nárok na proplacení propustky máte pouze na dobu doprovodu dítěte do nemocnice, případnou dobu vyšetření nebo ošetření. Pokud jste byla s dítětem v nemocnici, měla jste nárok na neschopenku, nikoliv na ošetřování. Takže nemocnice postupuje správně, potvrdí vám pouze to, že jste dítě do nemocnice přivedla a potom dále den a dobu, kdy jste dítě z nemocnice odvážela. Jinak jste měla, pokud jste s ním byla v nemocnici mít neschopenku, pokud jste tam nebyla s ním, tak chodit do práce.
Aha, tak děkuji za odpověď. Škoda, že jsem toto nevěděla dříve, možná kdybych věděla, že synovi nebudou nakonec podávat premedikaci již v neděli, ale až v pondělí ráno, bylo by vše vyřešeno nástupem k hospitalizaci až v pondělí. Tzn. potvrdili by mi propustku za pondělí i za úterý. :o( Jen nechápu, že z toho dělají takovou vědu, když sám zaměstnavatel mi navrhl právě formu propustek místo OČR a je to zaměstnavatel, který rozhoduje o tom zda toto potvrzení uzná. Můžete mi tedy alespoň poradit, jaký doklad mám předložit zaměstnavateli, že jsem byla v nemocnici s ním? Je mi už jedno jestli to bude s náhradou nebo bez náhrady mzdy, účetní po mne žádá nějaký doklad. Bohužel nemám ani 1 den dovolené :o(
Můžete požádat o neplacené volno, protože propustky vám nemocnice nepotvrdí. Zaměstnavatel vám nemá co navrhovat, zde se postupuje podle zákonů a vyhlášek. Na OČR jste stejně neměla nárok, protože jste nikoho neošetřovala.
Takže když požádáte o neplacené volno, bude to stejné, jako kdybyste měla neschopenku, protože tam jsou první tři dny také neplacené. Zaměstnavatel s tím jistě bude souhlasit a účetní bude také spokojená. Dle mne jiné řešení není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
29. 9. 2016 10:29
Dobrý den,
Nevím si rady, tak bych poprosila poradit. Ve firmě máme stanoveno, že na měsíc zaměstnanec má nárok na propustku k lékaři s náhradou mzdy ve výši 8 hodin. Každý t o respektuje, v případě více potřebných hodin si berou dovolenou. Až na jednu paní. Před dvěma měsíci manžel jezdil na chemoterapii, tak ona jezdila s ním jako doprovod. Na vše brala propustky (celkem v měsíci 15 propustek) na celý den. Šéf ji ten krát vyhověl (litoval), a vše ji proplatil, s tím že to bylo jen výjimečně. Teď přišla s tím, že bude s manželem zase jezdit po doktorech jako doprovod, má ještě k tomu i svého lékaře, a na vše chce propustky. Pořad vyhrožuje Zákonem, že na to má nárok. Ale nejde přece, aby nebyla v práci půl měsíce, a dostala vše zaplaceno, už vůči ostatním zaměstnancům. Má měsíční mzdu, takže nejde ani poklátit na prémiích … Navrhovali jsme ji, aby si vzala ošetřovačku, nesouhlasí. Vůbec nevím co s tím??? Opravdu musíme ji vše proplatit?
Děkuji za reakce