Re: PROSÍM exekuce a výživné dohodou
Výživné předeběhne pouze přednostní exekuce v druhé třetině. Z první třetiny budete srážet podle pořadí. Na výživné pošlete tolik, kolik vám vyjde. Daňové zvýhodnění v žádném případě nedávat. Platí výživné, nemají společnou domácnost.
Jinak pro upřesnění:
Od 1. 1. 2014 není zaměstnavatel povinen žádné srážky na základě dohody uzavřené mezi zaměstnancem a třetí stranou provádět, pokud k nim nedal předem souhlas. To platí i pro dohodu o úhradě výživného. Srážky na základě dohody lze podle § 2045 NOZ uzavřít nejvýše do poloviny hrubé mzdy. Při provádění srážky na základě dohody (viz. § 148 odst. 2 zákoníku práce) se musí uplatnit postup dle občanského soudního řádu (dále jen „OSŘ“) a poté se ještě výše srážky porovná s polovinou hrubé mzdy. Pokud by bylo možné dle OSŘ zabavit více než polovinu hrubé mzdy, je nutné srážku snížit a provést ji jen do poloviny hrubé mzdy.
>
>>>>>Paní Líbo, pokud by ta dohoda s manželkou o výživném
>>>>>měla dřívější datum, než byl kdy nějakému
>>>>>zaměstnavateli doručen exekuční příkaz, tak by ta
>>>>>dohoda o výživném
>>>>>měla 1. pořadí.
>>>>
>>>>Jenomže my pořadí neznáme. Takže "co by, kdyby". Spíš
>>>>to vypadá, že dohodu sepsali, až když začaly chodit
>>>>exekuce.
>>>
>>>Jasně, však píšu "pokud by". To si musí zjistit
>>>tazatelka, co bylo dřív a co později.
>>
>>Já si myslím, že pokud je to jen jejich dohoda, tak
>>ji
>>vůbec nebudete srážet (nebudete s ní vůbec počítat,
>>to
>>je jejich věc) - není to exekuce. Ať si to posílá z
>>účtu sám. Já bych srážela pouze exekuce a dala dítě
>>jako vyživovanou osobu.
>
>Jinak pro upřesnění:
>Od 1. 1. 2014 není zaměstnavatel povinen žádné srážky
>na základě dohody uzavřené mezi zaměstnancem a třetí
>stranou provádět, pokud k nim nedal předem souhlas. To
>platí i pro dohodu o úhradě výživného. Srážky na
>základě dohody lze podle § 2045 NOZ uzavřít nejvýše do
>poloviny hrubé mzdy. Při provádění srážky na základě
>dohody (viz. § 148 odst. 2 zákoníku práce) se musí uplatnit
>postup dle občanského soudního řádu (dále jen „OSŘ“) a
>poté se ještě výše srážky porovná s polovinou hrubé
>mzdy. Pokud by bylo možné dle OSŘ zabavit více než
>polovinu hrubé mzdy, je nutné srážku snížit a provést ji
>jen do poloviny hrubé mzdy.
Já myslím, že je to tak, že pokud by si tu srážku se zaměstnavatelem dohodl a samozřejmě doložil, že ji má dohodnutou s manželkou a toto všechno by bylo ještě dříve, než na něj dorazí nějaká exekuce (jestli už dorazila nějakému zaměstnavateli dříve, to zjistí ze ZL), tak že by ta dohoda měla přednost a tím pádem by byla ta dohoda na 1. místě.
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1433628
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1433628
>
Děkuji všem za odpovědi. Dohodu v ruce nemám, zatím nedodal, ale v rozsudku je, že výživné počíná 1.10.2015. Exekuční příkaz(y) ještě také ne, nastoupil teprve v pondělí, ale tohle nám hned sdělil atd. Mně spíš šlo o to, zda dohoda sepsaná mezi rodiči má přednost před exekucemi. Co jsem to konzultovala s jinou mzdovkou, tak ta mi právě říkala, že ne. Ať mu strhnu, co se exekučně má a tohle ať si posílá sám z toho, co mu zbude. Děkuji a omlouvám se, byla na mě hozena ze dne na den mzdová agenda, protože mzdovka vážně onemocněla a tak se teprve orientuji a učím a učím a učím :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 9. 2016 13:16
Dobrý den,
prosím o vysvětlení....nově k nám nastoupil zaměstnanec, který má exekuce. Aby mu bylo sráženo málo nebo nic, naoko se s manželkou rozvádí ... Dohodli se tedy na výživném na dítě. Dal mi kopii rozsudku, kde byla jejich dohoda schválená na částku 6000,-Kč. Jelikož jsem tento případ ještě nikdy neřešila, ráda bych se optala, zda to pro mě něco znamená. Není to ex.příkaz, pouze jejich dohoda. On mi tu přikazuje, že mu nesmím těch 6000,- sebrat, ale já si myslím, a podle toho, co jsem tu na diskuzích četla, tak se na to nemám koukat. Dohodu o srážkách s ním sepsanou nemáme. Navíc ještě zkouší, ať mu dám slevu na dítě, i když s ním JAKO nežije ve společné domácnosti...
Děkuji za odpověď.