Re: Odstupné - moc prosí mzdové
Zdravím, viděla bych to následovně:
1) 2-měsíční výpovědní lhůta a dle zákona budou náležet 2 průměrné mzdy (pokud nemáte vnitřním předpisem uvedeno jinak)
2) Dle data ukončení pracocvního poměru bude náležet výše odstupného.
0-1 rok u zaměstnavatele = 1-měsíční odstupné
1-2 roky u zaměstnavatele = 2-měsíční odstupné
2-více let u zaměstnavatele = 3-měsíční odstupné
3) Odstupné se vypočítá z průměrného hodinového výdělku (ze stejného se počítá náhrada za dovolenou)
průměrný hodinový výdělek * 4,348 * stanovená týdenní pracovní doba (dle prac.smlouvy)
U odstupného se platí pouze daň z příjmu.
Hezký den.
Ještě dle bodu 2 mého dotazu - zaměstnavatel mi sdělil, že se se zaměstnancem dohodl, že PP bude ukončen dnes tj. 30.9.2016 - sepíši dohodu o ukončení PP k 30.9.2016 ze strany zaměstnavatele pro nadbytečnost a ve mzdě mu vyplatím 3 násobek platu. je to tak?
Moc děkuji za trpělivost toto řeším poprvé a nechci udělat botu jsem v časovém presu .
Tedy zaměstnavatel mi řekl, že k ukončení PP se dohodli k 30.9.2016 s tím, že mu bude vyplaceno odstupné v zákonné výši. Jelikož u nás pracuje déle než 2 roky náleží mu tedy odstupné ve výši 3 násobku jeho průměrného výdělku .
Hlavní dotaz nyní je zda je tento postup ze zákona možný. pročítám ZP §67 /1 a zde je možnost i dohoda.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
30. 9. 2016 9:19
Dobrý den, moc prosím o radu - řeším poprvé.
Zaměstnavatel chce ukončit se zaměstnancem PP pro nadbytečnost dle §52 odst.c
Jakým způsobem ?
1.) - dle §52 - kde bude mít 2. měsíční výp. dobu a v poslední mzdě mu bude náležet 3. měsíční odstupné (PP je od 1.10.2015)
2.) dohodou pokud bude zaměstnanec souhlasit - zde by to bylo k datu dohodnutého ukončení a nyní se ptám - opět bude náležet 3. měsíční odstupné ???
3.) Výpočet odstupného
průměr na dovolenou má 58,70 x 40 (týdenní prac. doba)x 4,348 x 3 = 30 628,-
Z částky 30 628,- odvádí pouze zaměstnanec 15 % daň z příjmu?
Budu vděčná za rady a kontrolu výpočtu. Děkuji