Re: OSVČ a dítě
Nenene, paní bude doma, přítel bude makat na DPP a mateřskou bude pobírat jen naoko :o)
V jeho zaměstnání na DPP problém nebude, pokud bude dělat u jiného zaměstnavatele. Pokud bude na DPP dělat u téhož zaměstnavatele, u kterého má i pracovní poměr, pak také nebude problém, pokud ta DPP nebude na stejný druh práce, který má v pracovní smlouvě.
Co se týká té její povinnosti platit ZP jako OBZP, pokud ukončí podnikání, pak to by mohla vyřešit tím, že se na ZP zaregistruje jako osoba pečující o dítě do 7mi let, ne?
V zákoně je: "Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba", ale varianta, že by na jedno dítě byl jeden rodič pojištěncem státu z titulu poživatele PPM a druhý z titulu, že o totéž dítě celodenně pečuje, se výslovně nezmiňuje.
Druhá možnost, jak ZP neplatit, je přihlásit se na ÚP, jak jste psala. Tam ovšem hrozí riziko, že vám opravdu nějakou práci najdou.
Re: OSVČ a dítě a otec "na mateřské"
Držte se znění zákona (48/1997) - viz Líba. Pokud tam ještě někde není schovaný nějaký zádrhel, tak by to podle mě šlo. Otec by byl státem pojištěný pod písmenem d (bude čerpat rodičovskou dovolenou a navíc bude osobou pobírající PPM) a ona pod písmenem k.
Jestli ovšem narazí na člověka s dostatečnou odborností. Řešila jsem případ, kdy matka - zaměstnanec na RD, tedy pojištěna státem. Otec - OSVČ - pobírající RP, takže taky pojištěný státem. Pracovnice VZP tvrdily, že to nejde, že nemůžou být takto státem pojištění oba. Vysvětlovala jsem, odkazovala na zákon, šly to konzultovat s vedoucí a nakonec teda že mám pravdu, ale žeprý je to divné.
S tím musím souhlasit. Sama, když potřebuji na ZP či správě sociálního zabezpečení s něčím poradit, také raději chodím rovnou za vedoucími. Tedy nejdřím vyjednávám s pracovníkem, ke kterému patříme a když vidí, že se neshodneme, tak mně "přehodí" na vedoucího.
Ve Vámi uvedeném případu mohou být oba rodiče státními pojištěnci z důvodu, že jeden čerpá rodičovskou dovolenou a druhý čerpá rodičovské příspěvek. Ani jeden není pro ZP osobou, celodenně pečující o dítě.
Jasně. A v případě tazatelky by jeden byl pojištěný jako osoba pobírající PPM a druhý jako osoba pečující o dítě. Čili pouze jedna osoba by byla považována za osobu pečující a takto pojištěna státem. Přesně podle zákona. Nemohli by být v této kategorii státem pojištění oba, ale pokud tam bude jen ona a on bude v kategorii jiné, tak to bude ok.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
30. 9. 2016 12:50
Dobrý den, prosím měla bych dotaz jsem OSVČ a čekám dítě. Na mateřskou dovolené by nastoupil otec. Co vše je potřeba udělat? Jestli se nepletu mateřskou by měl 22 týdnů a mohl by nastoupit až 6 týdnů po porodu. Ale co bude se mnou, pracovat nebudu moci (přítel by šel do práce na DPP), abych nemusela platit min. zálohy.
Předem moc děkuji za radu