Re: náhrada mzdy nebo neplacené volno?
Ano, jde o překážku na straně zaměstnavatele, kdy by Vám náležela náhrada ve výši průměrného výdělku. Navíc o neplacené volno zásadně
žádá zaměstnanec a zaměstnavatel ho nemůže na NV "poslat". Záleží také na tom, kolik do té doby odpracujete, aby Vám vzniklo právo na pár dní za odpracované dny. Také by Vám mohl zbytek dnů,které by chyběly, povolit napracovat.
To budete ještě ve zkušební době ?
Re: Ve zkušební době ZP neplatí?
Kde to žijete ? Já si taky myslela, že přes hranice je možno pouze s platnými dokumenty a ne jen s mobilem.
Ale na druhé straně je pravda, že zaměstnavatel může tu paní nechat klidně sedět 3 dny v práci .
Normální by bylo, že si obě strany vyjdou navzájem vstříc.
Např. v naší firmě by bylo napracování samozřejmostí (možná i náhrada), ale znám i jiné docela hrozné zkušenosti s některými zaměstnavateli. Když syn před pár lety na začátku zkuš. doby onemocněl, taky jsem měla strach, aby mu hned neukončili PP. Naštěstí má solidního zaměstnavatele. A nechat sedět 3 dny v práci, to ne vždy a všude jde. Např. u nás ze na Vánoce zamkne firma, dělníci zůstanou doma a já sem sice můžu když něco nutně potřebuju, ale nový zam. by tu těžko byl sám celé 3 dny.
Samozřejmě, právě že mně tohle přijde jako solidní zaměstnavatel, když na to upozorňuje ještě před uzavřením PP. Ale platit ještě nezapracovaného pracovníka v podstatě "za nic", to by se asi nikomu nelíbilo. Zákonný nárok to sice je, ale vždy záleží na domluvě, jak to vyřešit. Nelze jen z jedné strany striktně se domáhat plnění zákona , protože určitě by paní také nebyla ráda, kdyby jí zaměstnavatel nařídil čerpat dovolenou, tak jak by se jí nehodilo. A taky by to bylo v souladu se zákonem. Zrovna tohle mi jako případ ke studu zaměstnavatele nepřipadá.
Souhlasím s vámi. To proplacení u nás - v případě, že PP byl uzavřen z podnětu zaměstnavatele, který o konkrétního zaměstnance hodně stál, jsem to tu už zažila. Ale jinak spíš napracování. Navíc my jsme zemědělci, takže stejně podnik raději dá dovolenou (volno) už dříve mimo sezónu, s tím že v létě lidi potřebuje na pracovišti. Naši zaměstnanci toto chápou a když někdo chce část dovolené v létě, tak se vždy sám snaží domluvit, kdy konkrétně ho firma bude moci postrádat. Ostatně, je to i o jejich výdělku, který je v sezóně vždy vyšší.
Vy, být zaměstnavatelem a být to Vaše peníze, byste beze všeho platil novému zaměstnanci náhradu mzdy za několik dní? Já to naopak od toho zaměstnavatele považuji za férové, že ji upozornil, že mezi svátky je ve firmě volno, ostatní zaměstnanci na to budou brát dovolenou, ale ona tolik dovolené mít nebude a je tedy v pořádku se domluvit, jak toto budou řešit. Ona žádný nárok na náhradu mzdy ještě nemá - ještě není zaměstnancem. Kdyby ji vzali, nic neřekli a pak ji nutili k neplacenému volnu, to by bylo nefér. Ale takto se mně to zdá fér. Já jako zaměstnavatel bych také tak postupovala a chtěla bych to mít zabezpečené. A je fakt, že ona bude ve zkušební době - a ve zkušební době může zaměstnavatel ukončit bez udání důvodu, zcela v souladu se ZP.
>>>>Dobrý den,
>>>>od 15. 10. mám nastoupit do zaměstnání. Zaměstnavatel
>>>>mě ale upozornil,že okolo vánoc a svátků mají 6 dnů
>>>>celozávodní dovolenou a jelikož nebudu mít potřebný
>>>>počet dnů dovolené,tak budu muset být na neplaceném
>>>>volnu.Má na to právo nebo by mě ten zaměstnavatel měl
>>>>doplatit třeba 80% prům. mzdy. Já pracovat
>>>>chci,protože
>>>>nárok na dovolenou mi nevznikne,ale zaměstnavatel mi
>>>>jinou
>>>>práci nemůže
>>>>nabídnout.Přijde mi to jako překážka na straně
>>>>zaměstnavatele.
>>>>
>>>>Děkuji za radu Magda
>>>
>>>Ano, jde o překážku na straně zaměstnavatele, kdy by
>>>Vám náležela náhrada ve výši průměrného výdělku.
>>>Navíc
>>>o neplacené volno zásadně
>>>žádá zaměstnanec a zaměstnavatel ho nemůže na NV
>>>"poslat". Záleží také na tom, kolik do té doby
>>>odpracujete,
>>>aby Vám vzniklo právo na pár dní za odpracované dny.
>>>Také by Vám mohl zbytek dnů,které by chyběly, povolit
>>>napracovat.
>>
>>
>>Ta náhrada mzdy by měla být v plné výši nebo třeba
>>jen
>>těch 80%?Magda
Proč 80 % nejde o §207 ZP ani o 209.
>
>To budete ještě ve zkušební době ?
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
3. 10. 2016 11:26
Dobrý den,
od 15. 10. mám nastoupit do zaměstnání. Zaměstnavatel mě ale upozornil,že okolo vánoc a svátků mají 6 dnů celozávodní dovolenou a jelikož nebudu mít potřebný počet dnů dovolené,tak budu muset být na neplaceném volnu.Má na to právo nebo by mě ten zaměstnavatel měl doplatit třeba 80% prům. mzdy. Já pracovat chci,protože nárok na dovolenou mi nevznikne,ale zaměstnavatel mi jinou práci nemůže
nabídnout.Přijde mi to jako překážka na straně zaměstnavatele.
Děkuji za radu Magda