Re: volno při úmrtí - bez pohřbu
To jsem taky řešila přinesl mi potvrzení od pohřebního ústavu, že zařizoval pohřeb, ale na parte mají rozloučení v kruhu rodinném.
dala jsem mu neplacený paragraf, ale zaměstnanci se to právě nelíbí.
Zákon o pohřebnictví mluví o pohřbení, kterým se rozumí uložení lidských pozůstatků do hrobu nebo hrobky na veřejném nebo neveřejném pohřebišti nebo jejich zpopelnění v krematoriu.
Občanský zákoník říká, že člověk je oprávněn rozhodnout, jaký má mít pohřeb.
Osobně bych považovala pohřeb = pohřbení a volno s náhradou mzdy bych poskytla.
>>>>>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanci zemřela maminka
>>>>>>>>>nedělají žádný pohřeb jen rozloučení v kruhu
>>>>>>>>>rodinném.
>>>>>>>>>Má nárok na nějaké volno. v Nařízení vlády je 1 den s
>>>>>>>>>náhradou mzdy na zařizování pohřbu a 1 den na účast
>>>>>>>>>na
>>>>>>>>>pohřbu. Ale oni pohřeb nedělají. Jak v tomto případě?
>>>>>>>>>děkuji
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>A jak by se v tomto případě prokázala překážka? Běžně
>>>>>>>se prokazuje potvrzením od pohřebního ústavu, že dne
>>>>>>>xxx se konal pohřeb.
>>>>>>To jsem taky řešila přinesl mi potvrzení od
>>>>>>pohřebního
>>>>>>ústavu, že zařizoval pohřeb, ale na parte mají
>>>>>>rozloučení v kruhu rodinném.
>>>>>>dala jsem mu neplacený paragraf, ale zaměstnanci se
>>>>>>to
>>>>>>právě nelíbí.
>>>>>
>>>>>Jedná se o účast na pohřbu a tento pojem je definován
>>>>>zákonem o pohřebnictví. Takže all nemá pravdu, že
>>>>>forma není specifikována.
>>>>
>>>>Zákon o pohřebnictví mluví o pohřbení, kterým se
>>>>rozumí uložení lidských pozůstatků do hrobu nebo
>>>>hrobky na
>>>>veřejném nebo neveřejném pohřebišti nebo jejich
>>>>zpopelnění v krematoriu.
>>>>
>>>>Občanský zákoník říká, že člověk je oprávněn
>>>>rozhodnout, jaký má mít pohřeb.
>>>>
>>>>Osobně bych považovala pohřeb = pohřbení a volno s
>>>>náhradou mzdy bych poskytla.
>>>>
>>>Člověk je oprávněn se rozhodnout, zda si přeje být
>>>pohřben do hrobu nebo zpopelněn. Asi jste přehlédla,
>>>že
>>>tady je řeč o rozloučení v kruhu rodinném, tedy
>>>nikoliv
>>>o tom, jak bude s lidskými pozůstatky naloženo.
>>
>>Nepřehlédla. Jen vysvětluji, proč nejde považovat za
>>pohřeb pouze pohřební obřad.
>Já jsem o obřadu nic nepsala, pouze rodina se má
>sejít.
Vy ne, ale z dotazu vyplynulo, že pokud někdo zemře a pozůstalí zajistí "pouze" rozloučení, nejde dle tazatelky o pohřeb.
No u nás byl pohřeb dvoufázový. Poprvé klasická sešlost v krematoriu, řečník, muzika, jídlo, pití, kamarádi, kolegové.... Podruhé když vydali urnu, šli jsme (4 z rodiny a pán od hrobníků) jí uložit do hrobu. Která z těchto akcí se dá považovat za pohřeb (z pohledu NV) ? Děkuji
Re: OT / volno při úmrtí - bez pohřbu
OT
Je to vždy o lidech
Zákony jsou nedokonalé, nikdy neobsáhnou vše
Když Vám zemřou oba rodiče v jednom okamžiku - máte nárok na kolik dnů volna?
A dá se to vůbec stanovit, jak dlouho bude zaměstnanec ochromený danou událostí a bude v práci jak tělo bez duše?
ve vyhlášce je uvedeno : k účasti na pohřbu
zákon o pohřebnictví:
Pro účely tohoto zákona se rozumí
c) pohřbením uložení lidských pozůstatků do hrobu nebo hrobky na veřejném nebo neveřejném pohřebišti nebo jejich zpopelnění v krematoriu,
Tak že podle mne záleží na tom, o jakou formu rozloučení v kruhu rodinném se bude jednat.
Pokud se rodina jenom sejde doma a nebude se jednat o uložení pozůstatků, nárok nebude. Pokud ale rodina bude ukládat sama za asistence pohřební služby nebo s vědomím pohřební služby urnu s pozůstatky do hrobu nebo sklípku, nárok by měl být. Pohřební služba vydá potvrzení o ukládání pozůstatků.
No tak já jsem dost přísná při proplácení různých propustek a náhrad, ale přišlo by mi vrcholně nespravedlivé, tomu, kdo se zúčastní pohřbu např. do hrobu - volno poskytnout a tomu, kdo si třeba nechá urnu doma - neposkytnout. Fakt je jeden - člověk zemřel, a to v obou případech. Takže o nějakém zneužití nebo nenároku , protože to nebylo doslovně podle předpisu - za mě by stačilo parte a víc bych neřešila. Jasně, názor právníků je asi jiný, ale někdy by to lidské hledisko mělo mít přednost. Je pravda, že při aplikaci NV 590/2006, kde forma pohřbu opravdu uvedena není, by mě vůbec nenapadlo ještě studovat zákon o pohřebnictví.
Zcela jistě máte pravdu, ale vy byste např. kontrolovala na potvrzení z pohřební služby, zda se pohřeb opravdu konal ? U nás totiž tiskopisy tohoto potvrzení vydají kdykoliv, komukoliv, v jakémkoliv množství s tím, že údaje si stejně musí doplnit každý sám. Takže vlk se nažere a koza zůstane celá. Asi tak.
Blbou shodou okolností zrovna v této době zemřel naší zaměstnankyni manžel. Sice se pohřbu zúčastní celá firma, protože on byl zaměstnán v jiné firmě stejných vlastníků a všichni se dobře známe, ale stejně ani tak bych v tomto případě vůbec neřešila nějaké potvrzení, automaticky dávám 2 plus 1 den bez ohledu na formu pohřbu, i kdyby bývali obřad neměli. A jen na doplnění - snad se může majitel firmy rozhodnout, že vyšle na pohřeb zaměstnance všechny spoluzaměstnance a účast jim proplatí (cca 2 hodiny).
Dobrý den, ale jestliže máte potvrzení od pohřebního ústavu, tak máte doklad a nemusíte to dál řešit. Není na Vás zjišťova, jak to opravdu bylo. A navíc "rozloučení v kruhu rodinném" většinou znamená, že sice je pohřeb, ale nechtějí, aby tam přišel nikdo kromě rodinných příslušníků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 10. 2016 6:56
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanci zemřela maminka nedělají žádný pohřeb jen rozloučení v kruhu rodinném. Má nárok na nějaké volno. v Nařízení vlády je 1 den s náhradou mzdy na zařizování pohřbu a 1 den na účast na pohřbu. Ale oni pohřeb nedělají. Jak v tomto případě? děkuji