Re: volno při úmrtí - bez pohřbu
To jsem taky řešila přinesl mi potvrzení od pohřebního ústavu, že zařizoval pohřeb, ale na parte mají rozloučení v kruhu rodinném.
dala jsem mu neplacený paragraf, ale zaměstnanci se to právě nelíbí.
Zákon o pohřebnictví mluví o pohřbení, kterým se rozumí uložení lidských pozůstatků do hrobu nebo hrobky na veřejném nebo neveřejném pohřebišti nebo jejich zpopelnění v krematoriu.
Občanský zákoník říká, že člověk je oprávněn rozhodnout, jaký má mít pohřeb.
Osobně bych považovala pohřeb = pohřbení a volno s náhradou mzdy bych poskytla.
>>>>>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanci zemřela maminka
>>>>>>>>>nedělají žádný pohřeb jen rozloučení v kruhu
>>>>>>>>>rodinném.
>>>>>>>>>Má nárok na nějaké volno. v Nařízení vlády je 1 den s
>>>>>>>>>náhradou mzdy na zařizování pohřbu a 1 den na účast
>>>>>>>>>na
>>>>>>>>>pohřbu. Ale oni pohřeb nedělají. Jak v tomto případě?
>>>>>>>>>děkuji
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>A jak by se v tomto případě prokázala překážka? Běžně
>>>>>>>se prokazuje potvrzením od pohřebního ústavu, že dne
>>>>>>>xxx se konal pohřeb.
>>>>>>To jsem taky řešila přinesl mi potvrzení od
>>>>>>pohřebního
>>>>>>ústavu, že zařizoval pohřeb, ale na parte mají
>>>>>>rozloučení v kruhu rodinném.
>>>>>>dala jsem mu neplacený paragraf, ale zaměstnanci se
>>>>>>to
>>>>>>právě nelíbí.
>>>>>
>>>>>Jedná se o účast na pohřbu a tento pojem je definován
>>>>>zákonem o pohřebnictví. Takže all nemá pravdu, že
>>>>>forma není specifikována.
>>>>
>>>>Zákon o pohřebnictví mluví o pohřbení, kterým se
>>>>rozumí uložení lidských pozůstatků do hrobu nebo
>>>>hrobky na
>>>>veřejném nebo neveřejném pohřebišti nebo jejich
>>>>zpopelnění v krematoriu.
>>>>
>>>>Občanský zákoník říká, že člověk je oprávněn
>>>>rozhodnout, jaký má mít pohřeb.
>>>>
>>>>Osobně bych považovala pohřeb = pohřbení a volno s
>>>>náhradou mzdy bych poskytla.
>>>>
>>>Člověk je oprávněn se rozhodnout, zda si přeje být
>>>pohřben do hrobu nebo zpopelněn. Asi jste přehlédla,
>>>že
>>>tady je řeč o rozloučení v kruhu rodinném, tedy
>>>nikoliv
>>>o tom, jak bude s lidskými pozůstatky naloženo.
>>
>>Nepřehlédla. Jen vysvětluji, proč nejde považovat za
>>pohřeb pouze pohřební obřad.
>Já jsem o obřadu nic nepsala, pouze rodina se má
>sejít.
Vy ne, ale z dotazu vyplynulo, že pokud někdo zemře a pozůstalí zajistí "pouze" rozloučení, nejde dle tazatelky o pohřeb.
No u nás byl pohřeb dvoufázový. Poprvé klasická sešlost v krematoriu, řečník, muzika, jídlo, pití, kamarádi, kolegové.... Podruhé když vydali urnu, šli jsme (4 z rodiny a pán od hrobníků) jí uložit do hrobu. Která z těchto akcí se dá považovat za pohřeb (z pohledu NV) ? Děkuji
Re: OT / volno při úmrtí - bez pohřbu
OT
Je to vždy o lidech
Zákony jsou nedokonalé, nikdy neobsáhnou vše
Když Vám zemřou oba rodiče v jednom okamžiku - máte nárok na kolik dnů volna?
A dá se to vůbec stanovit, jak dlouho bude zaměstnanec ochromený danou událostí a bude v práci jak tělo bez duše?
ve vyhlášce je uvedeno : k účasti na pohřbu
zákon o pohřebnictví:
Pro účely tohoto zákona se rozumí
c) pohřbením uložení lidských pozůstatků do hrobu nebo hrobky na veřejném nebo neveřejném pohřebišti nebo jejich zpopelnění v krematoriu,
Tak že podle mne záleží na tom, o jakou formu rozloučení v kruhu rodinném se bude jednat.
Pokud se rodina jenom sejde doma a nebude se jednat o uložení pozůstatků, nárok nebude. Pokud ale rodina bude ukládat sama za asistence pohřební služby nebo s vědomím pohřební služby urnu s pozůstatky do hrobu nebo sklípku, nárok by měl být. Pohřební služba vydá potvrzení o ukládání pozůstatků.
No tak já jsem dost přísná při proplácení různých propustek a náhrad, ale přišlo by mi vrcholně nespravedlivé, tomu, kdo se zúčastní pohřbu např. do hrobu - volno poskytnout a tomu, kdo si třeba nechá urnu doma - neposkytnout. Fakt je jeden - člověk zemřel, a to v obou případech. Takže o nějakém zneužití nebo nenároku , protože to nebylo doslovně podle předpisu - za mě by stačilo parte a víc bych neřešila. Jasně, názor právníků je asi jiný, ale někdy by to lidské hledisko mělo mít přednost. Je pravda, že při aplikaci NV 590/2006, kde forma pohřbu opravdu uvedena není, by mě vůbec nenapadlo ještě studovat zákon o pohřebnictví.
Zcela jistě máte pravdu, ale vy byste např. kontrolovala na potvrzení z pohřební služby, zda se pohřeb opravdu konal ? U nás totiž tiskopisy tohoto potvrzení vydají kdykoliv, komukoliv, v jakémkoliv množství s tím, že údaje si stejně musí doplnit každý sám. Takže vlk se nažere a koza zůstane celá. Asi tak.
Blbou shodou okolností zrovna v této době zemřel naší zaměstnankyni manžel. Sice se pohřbu zúčastní celá firma, protože on byl zaměstnán v jiné firmě stejných vlastníků a všichni se dobře známe, ale stejně ani tak bych v tomto případě vůbec neřešila nějaké potvrzení, automaticky dávám 2 plus 1 den bez ohledu na formu pohřbu, i kdyby bývali obřad neměli. A jen na doplnění - snad se může majitel firmy rozhodnout, že vyšle na pohřeb zaměstnance všechny spoluzaměstnance a účast jim proplatí (cca 2 hodiny).
Dobrý den, ale jestliže máte potvrzení od pohřebního ústavu, tak máte doklad a nemusíte to dál řešit. Není na Vás zjišťova, jak to opravdu bylo. A navíc "rozloučení v kruhu rodinném" většinou znamená, že sice je pohřeb, ale nechtějí, aby tam přišel nikdo kromě rodinných příslušníků.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
5. 10. 2016 6:56
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanci zemřela maminka nedělají žádný pohřeb jen rozloučení v kruhu rodinném. Má nárok na nějaké volno. v Nařízení vlády je 1 den s náhradou mzdy na zařizování pohřbu a 1 den na účast na pohřbu. Ale oni pohřeb nedělají. Jak v tomto případě? děkuji