Re: Hospodářský rok
Hmm tak jsem se do problematiky začetla a nejsem z toho moudrá, prosím neberte moji předchozí odpověď v potaz...... domnívala jsem se vždy že FO mít hosp.rok nemohou, ale vidím v §7/12 že pokud vedou účetnictví, tak ano. Potom tedy nechápu §16b......
Re: Hospodářský rok
ale v tom článku to je:
Za zdaňovací období se u poplatníků daně z příjmů fyzických osob považuje dle § 5 odst. 1 ZDP kalendářní rok. Pokud tedy soukromý podnikatel uplatní účetní období, kterým je kalendářní rok, je toto účetní období i zdaňovacím obdobím. Pokud však soukromý podnikatel uplatní období, kterým je hospodářský rok, je stále jeho zdaňovacím obdobím kalendářní rok.
Re: Hospodářský rok u fyzické osoby
>>>>>>>>odpověď a omlouvám se, pokud je to hloupý dotaz.
>>>>>>>>Zákon
>>>>>>>>mám nastudovaný, ale chci se ujistit.
v tom článku to je:
>>Za zdaňovací období se u poplatníků daně z příjmů
>>fyzických osob považuje dle § 5 odst. 1 ZDP
>>kalendářní
>>rok. Pokud tedy soukromý podnikatel uplatní účetní
>>období, kterým je kalendářní rok, je toto účetní
>>období i
>>zdaňovacím obdobím. Pokud však soukromý podnikatel
>>uplatní období, kterým je hospodářský rok, je stále
>>jeho
>>zdaňovacím obdobím kalendářní rok.
>
>Ano vidím, děkuji...... stejně mi to ale připadá
>nelogické. Nicméně už se v tom nebudu šťourat.
Na toto by to chtělo si najmout pro zpracování daňového přiznání daňového poradce. Hlavně takového, který bude ochotný i účetnictví vést, aby věděl, co do kterého daňového období fyzické osoby zahrnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
6. 10. 2016 17:31
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda mohu mít jako OSVČ hospodářský rok (říjen - říjen). Pokud ano, tak mám dotaz, jak se to dělá s daňovým přiznáním. Musím třeba za rok 2015 podat daňové přiznání za příjmy a výdaje, které mám do konce roku nebo to mohu zahrnout až v daňovém přiznání 2016 v rámci hospodářského roku? Předem děkuji za odpověď a omlouvám se, pokud je to hloupý dotaz. Zákon mám nastudovaný, ale chci se ujistit.