Re: opakování OČR
4) V témže případě ošetřování (péče) náleží ošetřovné jen jednou a jen jednomu z oprávněných nebo postupně dvěma oprávněným, jestliže se v témže případě ošetřování (péče) vystřídají. Vystřídání podle věty první je možné jen jednou; u zaměstnance, který takto převzal ošetřování (péči), se podmínky nároku na ošetřovné posuzují ke dni převzetí ošetřování (péče). Změna druhu onemocnění (diagnózy) se nepovažuje za nový případ ošetřování.
All, toto by platilo v případě, že by OČR na sebe navazovaly. Pokud ale je přerušení alespoň 2 kalendářních dnů a lékař uvede jinou diagnózu, je to posuzováno jako nová OČR.
Obvolala jsem raději ještě sociálku a to hned dvakrát ;-) Obě paní mi potvrdily, že pokud bude po jednom ošetřování alespoň den volno, potom může mít ještě jedno ošetřování na 9 dní. Poté už by to bylo neplacené. Tedy má devátý den prvního ošetřování v pátek a od pondělka může mít prý to druhé na dalších devět dní.
Re: prosím p. Jasnou
My jsme měli případ, kdy zaměstnanci onemocněla maminka, měl OČR 9 dní, dva dny odpracoval a pak donesl nové OČR. Zaměstnanci jsem řekla, že na OSSZ mu papíry pošlu, ale že mu to OSSZ nezaplatí, že mu OČR bude sloužit pouze jako omluvenka u zaměstnavatele. A světe div se, i druhé OČR dostal zaplacené. Úřednice na OSSZ mi řekla, že v případě, že na sebe OČR nenavazovaly, nárok na placené ošetřovné opět vznikl. Jelikož ošetřovné neproplácí zaměstnavatel, tak jsem již dál po ničem nepídila.
Re: prosím p. Jasnou
Děkuji, to bych ještě pochopila, co mi ale není jasné, na základě čeho by to opakování bylo možné jen jednou. Protože kdybych to brala, že tedy je tam to přerušení a je to nová ošetřovačka, tak mi pak neleze do hlavy, proč jednou jo a potom už ne. Jak byste si vysvětlovala tohle ? Jen tak pro zajímavost, logika v tom zřejmě nebude.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
11. 10. 2016 6:54
Dobrý den, prosím o radu. Maminka se stará o babičku. Prakticky ze dne na den onemocněla a nedokáže se o sebe sama postarat. Potřebuje 24 h péči. Zatím má na ni OČR. Ale jen na 9 dní. Následně by mohla mít další OČR, ale bylo mi řečeno, že s přerušením dvou dnů. Pokud jí ale OČR končí v pátek, je možné, aby měla od pondělka znovu OČR? Nebo se počítají jako ty dva dny pracovní dny? Maminka pracuje od po do pá. Víkendy má volno. Předem děkuji.