Re: domácí úkol - mzdy
Dobry den,
takze bych mela pouzit první způsob? Dekuji.
Ten je při měsíční mzdě obvyklejší. Ale nevím, z čeho paní VH soudí, že při měsíční mzdě náleží pouze mzda a ne náhrada mzdy. Používají se oba způsoby: buď náleží mzda ať svátek je nebo není (= 1. způsob) nebo je ta měsíční mzda o ten svátek pokrácena a za svátek náleží náhrada, tj. je placen hodinovým průměrem (= 2. způsob).
Viz Zákoník práce § 115: (3) Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.
>>>>>>Dobrý den,
>>Ten je při měsíční mzdě obvyklejší. Ale nevím, z čeho
>>paní VH soudí, že při měsíční mzdě náleží pouze mzda
>>a
>>ne náhrada mzdy. Používají se oba způsoby: buď náleží
>>mzda ať svátek je nebo není (= 1. způsob) nebo je ta
>>měsíční mzda o ten svátek pokrácena a za svátek
>>náleží
>>náhrada, tj. je placen hodinovým průměrem (= 2.
>>způsob).
>>Viz Zákoník práce § 115: (3) Zaměstnanci, který
>>nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý
>>pracovní
>>den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku
>>nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla
>>v důsledku svátku.
>Když jsem tady před časem uvedla právní větu
>rozhodnutí NS ČR, v níž se jasně říká, že zaměstnanci, který je
>odměňován měsíční mzdou, v důsledku svátku, který
>připadl na jeho obvyklý pracovní den, mzda neuchází,
>vysmáli jste se. Tak si dál pište ty své bludy.
Jo to myslíte tu debatu z 13.10.2015? Rozhodnutí soudu z roku 1970? Výňatek z té debaty: "Tak nevím, jestli to fakt myslíte vážně, tvrdit, že
existuje pouze jeden jediný způsob svátku při
odměňování
měsíční mzdou a hodit sem odkaz na rozhodnutí z roku
1970, když tehdy platily úplně jiné zákony.
>No a to byla další věc na včerejším školení - některé
>judikáty s novým občanským zákoníkem pozbyly
>platnosti. Jen, bohužel, nevím jak se dá zjist pro laika,
>které.
Zřejmě proto, že se na tom bude živit řada autorů, kteří budou srovnávat judikaturu před a po :-).
Zrovna mám jednu takovou v ruce za cca 900 Kč."
Tehdy už jste neodpověděla.
Nebyl to judikát, ale res iudicata.
Nevím, kdo psal, že neumí posoudit, která rozhodnutí jsou použitelná i po nabytí účinnosti nového OZ - já to umím.
Nechápu, co je špatného na tom, že někdo publikuje to, co umí a co jiní poptávají.
A těch 900 Kč? Málo nebo hodně? Já jsem komparaci nikdy nepublikovala, aspoň se nepamatuji. Nemohu posoudit kvalitu, neznám.
Ale jak se říká: bav se s volem o sobotě, když jde v pátek na porážku...
Jste právník, tak to posoudit umíte. I když ani vy právníci se mezi sebou mnohdy ve výkladech neshodnete. Já jsem mzdová, ne právník. A musím znát věci, které zase naopak Vy neznáte. Ohledně těch změn v zákonech - těch je tolik, že mně to fakt mnohdy přijde, jako kdyby byly dělány jen proto, aby "vykladači" měli výdělek.
Ale my mzdovky musíme vypočítat mzdu nebo plat správně hned, ne až se nejprve několik právníků pře, stejně se neshodnou a pak za nějakou dobu vyjde nějaké rozhodnutí soudu.
Vadí a uráží mně Vaše vyjadřování. Možná si to dovolujete ke svým studentům, ale uvítala bych, kdybyste si uvědomila, že zde nejsme Vaši studenti. Pokud vím, poradím, vysvětlím, poskytnu jasné odpovědi bez náznaků, bez urážení a zbytečného s prominutím "sprdávání". Na slušnou otázku dávám i očekávám slušnou odpověď.
Ale já na Vás nepouštím hrůzu :-) Pouze by mě zajímalo, jestli se takto k cizím lidem, možná i starším než Vy, chovala tváří v tvář nebo jestli si to dovolíte pouze pod rouškou anonymity. Protože jít na poradu k právníkovi, který by se ke mně takto choval, tak se otočím na fleku a půjdu jinam.
>>>
>>>>>Tehdy už jste neodpověděla.
>>>>
>>>>Nebyl to judikát, ale res iudicata.
>>>>Nevím, kdo psal, že neumí posoudit, která rozhodnutí
>>>>jsou použitelná i po nabytí účinnosti nového OZ - já
>>>>to
>>>>umím.
>>>>Nechápu, co je špatného na tom, že někdo publikuje
>>>>to,
>>>>co umí a co jiní poptávají.
>>>>A těch 900 Kč? Málo nebo hodně? Já jsem komparaci
>>>>nikdy nepublikovala, aspoň se nepamatuji. Nemohu
>>>>posoudit
>>>>
>>>náznaků,
>>>bez urážení a zbytečného s prominutím "sprdávání". Na
>>>slušnou otázku dávám i očekávám slušnou odpověď.
>>
>>Bojim, bojim ....
>
>Ale já na Vás nepouštím hrůzu :-) Pouze by mě
>zajímalo, jestli se takto k cizím lidem, možná i starším než
>Vy, chovala tváří v tvář nebo jestli si to dovolíte
>pouze pod rouškou anonymity. Protože jít na poradu k
>právníkovi, který by se ke mně takto choval, tak se otočím
>na fleku a půjdu jinam.
Tady naprosto souhlasím s Karou. Rad p.VH si velice vážím, ale jejich podání mě taky dost často uráží. Můžu za sebe říci, že pokud p. VH reaguje na mé odpovědi, tak s určitým strachem otevírám její příspěvky na mojí odpověď. A občas si i říkám, zda mi stojí za to na tomto fórum odpovídat a nechávat se pak urážet. Jako svojí šéfovou bych p. VH určitě nechtěla. Asi by to chtělo od p. VH trochu pokoru vůči ostatním.
Nejste sama, komu se to nelíbí. Byly doby, kdy jsem napsala odpověď, několikrát ji po sobě četla a neustále hledala po čem by se mohla VH vozit, často jsem raději odpověď smazala, než bych trnula, co jsem napsala nepřesně. Teď už raději ani neodpovídám, resp. velice sporadicky. Nemám zapotřebí se nechat urážet. Víte ono vůbec nejde o to, když člověk napíše blbost, tak aby další napsal, že to blbost je. Ale ony následují urážky, ale správná odpověď bohužel málokdy.
Ona se slušnost jaksi nenosí, ale i to svědčí o charakteru člověka, bez ohledu na výši vzdělání. Také jsem se v životě (a ten už mám hóódně dlouhý) setkala s člověkem s několika vysokoškolskými tituly, který si podobným chováním léčil své mindráky. Prostě jinde by mu to netrpěli, tak si to kompenzoval na těch o kterých si myslel, že mu nesahají ani po kotníky.
Tak proto....Já jsem si všimla, že v poslední době moc na dotazy neodpovídáte. Taktéž paní JiřinaH moc neodpovídá a paní RenátaH téměř vůbec neodpovídá. Tak doufám, že to není důsledek reakce na p. VH.
To mě moc mrzí, vašich odpovědí jsem si vážila. Snad se přes to přenesete a začnete opět druhým radit. A doufám, že si p. VH z této diskuze něco odnese.
Tak můj postřeh jako chlapa, který se tady pořád učí je ten, že VH má znalosti, precizně zhodnotí, co kdo a jak udělal špatně, eventuelně napíše jaké je správné znění, ale opravdu sporadicky dá přesný návod, postup, konkrétní radu, jak v daném případě postupovat a vyřešit ho. To mi chybí ze všeho nejvíc.
Víme kdo je kdo? My se známe? Když mě něco zajímá nebo něco potřebuji zjistit, nemusím si hned objednávat placené služby Vaše nebo jiného právníka. Získávat i dávat informace a rady mohu i na tomto fóru (zdarma), k tomu toto fórum slouží. A samozřejmě že ty rady nebo informace nemusí být správné, to už je riziko tazatelů, ale každopádně se zde v průběhu roku dozvím víc než na drahém jednorázovém školení. Když se ale na něco někdo zeptá, z pohledu jiného zkušenějšího nepřesně nebo blbě, tak například odpověď "tak to není" anebo ještě nějaká posměvačská poznámka, aniž by odpovídající dodal jak to teda je a v čem se tazatel mýlí, tak to tomu tazateli fakt nic nedá a když o věci ví málo nebo nic, akorát je zmatený. A když se pak ještě dočká sprdungu, tak to teda pardon, ale opravdu Vy zde nejste mojí nadřízenou ani mentorem - pokud se takto ke svým zaměstnancům nebo studentům chováte a oni si to nechají líbit, jejich věc. Dívám se, že ostatní už k tomu také něco napsali. Hezký zbytek dne.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
11. 10. 2016 9:24
Dobrý den,
prosím o pomoc při výpočtu:
Zaměstnanec má měsíční mzdu 30000,-- Kč. Nastoupil do zaměstnání 5.9.2016. Kolik bude jeho hrubá mzda za 09/2016?
Mám dobře výpočet 30000/22 pracovních dní * 20 dní vč. státního svátku když se jedná o soukromý sektor? Takže to bude 27273 Kč?
Nebo mám počítat 30000/22*19 a pak státní svátek pravděpodobným průměrným výdělkem, a oba výsledky sečíst?
Přijde mi první způsob takový moc jednoduchý :-).