Re: vydaná zálohová faktura
Platba přišla 27.9. a do 15 dnů (konkrétně 5.10.) jsme vystavili daňový doklad - zúčtovací fakturu, kde teda nevím, jaké má být správné DUZP? Září nebo říjen a hlavně proč?
Ve vašem případě byla nejdříve úhrada zálohové faktury.
Proto máte povinnost přiznat DPH ke dni přijetí úplaty, tj. 27.9. viz §21 ZDPH. V přiznání k DPH a KH musí být u vás toto DPH na výstupu uvedeno na základě vstaveného DD k přijaté platbě ve zd. období 9/2016. Vyúčtovací faktura bude po odečtení zálohy, tak jak píšete nulová a tato FV nebude již vstupovat do Přiznání k DPH ani do KH.
ZDPH § 28 odst. 1) Plátce je povinen vystavit daňový doklad v případě
d) přijetí úplaty, pokud před uskutečněním plnění podle písmene a) nebo b) vznikla povinnost přiznat daň nebo přiznat uskutečnění plnění ke dni přijetí úplaty, ..
Do 15 dnů ode dne, kdy vznikla povinnost přiznat daň, jste měli vystavit daňový doklad k přijetí úplaty
>>
>>>>
>>>Pokud do 15 dnů ode dne přijetí platby zálohy nebude
>>>vystavena zúčtovací faktura, vzniká povinnost
>>>vystavit
>>>daňový doklad. V tomto případě zúčtovací faktura byla
>>>do 15 dnů.
>>
>>Setkala jsem se se stejným postupem a byl ze strany
>>F.ú. respektován.
>
>
>Cituji z dotazu " jsme vystavili zúčtovací fakturu =
>nulovou "
>
>Na základě jakého dokladu si bude moci odběratel
>uplatnit odpočet DPH? Na základě "nulové" zúčtovací
>faktury?
>
Chápu to tak, že vystavili d.d. se zdanitelným plněním dnem přijetí úplaty.Protože faktura byla již uhrazena, tak byla k úhradě nula.
Využili ustanovení § 21 (4) a) kde se píše i o dni vystavení dokladu k přijaté platbě
Protože se vešli do lhůty 15 dnů, která vymezuje dobu do kdy se musí vystavit d.d., tak to udělat mohli.
Budu ráda, když někdo napíše, proč to tak být nemůže.
Odběratel si může uplatnit DPH z daňového dokladu, a v tomto případě je to faktura s nulovým doplatkem. Proč ne?
To je můj názor
>
Vím, že jsou tu určitě zkušenější a netvrdím, že jen já to vím dobře, ale na tento postu jsem narazila na nějakém diskusím fóru letos. Rozebírali to daňoví poradci. Šlo pouze o případ, že přijatá záloha a datum usk. zd. plnění nastalo v rozmezí 15 dnů. To znamená, že ještě než se stačil vydat d.d. k přijaté záloze nastalo zd. plnění. Datum usk. zd. plnění je pak datum přijetí platby, protože nastalo dříve. Asi tak jsem to tehdy pochopila. Třeba se tu najde někdo, kdy tento postup používá a obhájí to lépe než já.
Taky to tak děláme, nevím, jaký by mohl být problém, když budou mít obě strany uveden stejný DPPD v KH, tak to přes CML normálně projde. Však i na vyúčtovací faktuře bude normálně vyčísleno DPH v rekapitulaci a záloha bude prostě odečtena celá, bez rozlišení na ZD a DPH, pak bude výsledek 0... Nebo tam vidíte nějaký zásadní problém?
+
Problém je také v tom, že DUZP je dle původního dotazu 5.10. a den povinnosti přiznat DPH je 27.9. A na základě čeho přiznáte daň v září, když nemáte vystavený DD k přijaté záloze? Na základě chybně vystaveného DD? Dle § 28 ZDPH (jak už tu dříve psala Tečka) je povinnost vystavit DD k přijaté záloze, pokud před DUZP vznikla povinnost přiznat DPH. Vámi uvedeným postupem nepostupujete dle ZDPH ani dle Informací FS ke KH.
To znamená, že
>>>>>ještě než se stačil vydat d.d. k přijaté záloze
>>>>>nastalo
>>>>>zd. plnění. Datum usk. zd. plnění je pak datum
>>>>>přijetí platby, protože nastalo dříve. Asi tak jsem to tehdy
>>>>>pochopila. Třeba se tu najde někdo, kdy tento postup
>>>>>používá a obhájí to lépe než já.
>>>>
>>>>Taky to tak děláme, nevím, jaký by mohl být problém,
>>>>když budou mít obě strany uveden stejný DPPD v KH,
>>>>tak to přes CML normálně projde. Však i na vyúčtovací
>>>>faktuře bude normálně vyčísleno DPH v rekapitulaci a
>>>>záloha bude prostě odečtena celá, bez rozlišení na ZD
>>>>a DPH, pak bude výsledek 0... Nebo tam vidíte nějaký
>>>>zásadní problém?
>>>
>>>Co jiny zpusob vypoctu dph u danoveho dokladu na
>>>prijatou zalohu?
>>+
>>Problém je také v tom, že DUZP je dle původního
>>dotazu 5.10. a den povinnosti přiznat DPH je 27.9. A na
>>základě čeho přiznáte daň v září, když nemáte
>>vystavený DD k přijaté záloze. N a základě chybně vystaveného DD?
>>Dle § 28 ZDPH (jak už tu dříve psala Tečka) je
>>povinnost vystavit DD k přijaté záloze, pokud před DUZP vznikla
>>povinnost přiznat DPH. Vámi uvedeným postupem
>>nepostupujete dle ZDPH ani dle Informací FS ke KH.
>
>Já nevím, ale jak čtu § 28, tak tam nevidím, že by
>bylo nutné vystavit DD k přijaté platbě. Musíte vystavit
>DD do 15 dní, ale jaký, to tam napsáno není. Proč by
>to nemohla být vyúčtovací faktura? Omlouvám se, ale
>nikde jsem to nenašla.
viz 28/1d ZDPH - v případě úplaty je plátce povinen vystavit DD, tzn., že u úplaty před DUZP se musí vystavit DD k přijaté záloze,
protože nemůžete vystavit DD (konečnou fakturu s chybnými náležitostmi a zaměňovat DPPD a DUZP). Že se to dříve tolerovalo (hlavně, že DPH bylo odvedeno ve správném zd. období) je věc jiná, ale v souvislosti s KH je až nyní více vidět, že ten váš postup není dobře. Tím se v žádném případě nezastávám KH :(
ZDPH § 28
odst. 1) Plátce je povinen vystavit daňový doklad v případě
d) přijetí úplaty, pokud před uskutečněním plnění podle písmene a) nebo b) vznikla povinnost přiznat daň nebo přiznat uskutečnění plnění ke dni přijetí úplaty, ..
+ § 21
(1) Daň je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve,
..
U došlých daňových dokladů, když se na druhé straně účetní zasekne a není ochotna daňový doklad k zaplacené záloze vystavit, neporadím. Sdělím klientovi, že je problém a že můžeme čekat problémy při případné kontrole.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 10. 2016 10:43
Dobrý den,
vystavili jsme vydanou zálohovou fakturu, která byla uhrazena 27.9.
Na základě platby jsme začali (27.9., 29.9., 4.10. a 5.10.) plnit službu - daňové poradenství s klientem. 5.10. jsme vystavili zúčtovací fakturu = nulovou. DUZP jsme uvedli 27.9. ale účetní klienta nám tvrdí, že máme špatné datum. Jak to je?