Re: nezabavitelná částka - na každý PP?
A to chcete vědět pro výpočet exekuční srážky? PP a dohoda jsou souběžně u stejného zaměstnavatele?
Ano u stejného zaměstnavatele má paní HPP a dohodu. Přišla na ni exekuce. V programu mám exekuci zadanou a na HPP mi sráží, kde je uplatněna základní nezabavitelná částka, měla jsem za to, že dohodu musím tím pádem vzít celou, že zákl. nezab. částku je možné uplatnit pouze jednou, tak jsem volala do HELIOSU a chtěla pomoci s nastavením systému, aby mi to program dobře počítal, jenže tam mi řekli, že zákl. nez. částka se vztahuje k HPP i dohodě, že program to počítá dobře. Chtěla jsem si to někde vyhledat, ale nikde jsem to nenašla, tak jsem se obrátila tady na tu diskuzi, že třeba někdo poradí. Děkuji.
Helios má pravdu, z obou pracovních vztahu Vám přece vychází jedna čistá částka (protože mzda z prac. poměru a odměna z DPP se daní dohromady). A při výpočtu exekuční srážky se pak pracuje s touto jednou výslednou čistou částkou, tzn. že od ní se odečtou nezabavitelné částky toho dlužníka a následuje normální výpočet exekuční srážky.
On bude problém v tom, že Helios nespočítá 1 čistou mzdu, ale dvě čisté mzdy, zvlášť pro DPP a zvlášť pro PP. Já si v tomto případě vždy udělám obě výplaty, exekuci zadám pouze do pracovního poměru a ručně si spočítám kolik má být sraženo společně i z DPP a vytvořím si mzdovou složku na srážku, kde srazím zbývající částku na exekuci.
A jak to Helios dělá, když se obě hrubé daní dohromady? Jak mu můžou vyjít 2 čisté? Kdyby nebylo podepsané prohlášení a DPP byla do 10ti tisíc, tak by mzda danila zálohovou daní a DPP srážkovou, takže to bych chápala. Ale když se mají daňové základy sečst a vyjde 1 daň, od které se odečítají dańové slevy, tak musí vyjít 1 čistá. To si teda neumím představit.
Ona se daní dohromady, daňové slevy se odečítají od té hrubé mzdy, kde je v kartě zaměstnance zaškrtnuto podepsané prohlášení a jsou tam nahrané daňové slevy. Jsou prostě 2 výplatní pásky, dvě čisté mzdy (teda jedna čistá mzda a jedna odměna v čistém).
>>>
>>>>mzdovou složku na srážku, kde srazím zbývající částku
>>>>na exekuci.
>>>
>>>A jak to Helios dělá, když se obě hrubé daní
>>>dohromady? Jak mu můžou vyjít 2 čisté? Kdyby nebylo
>>>podepsané
>>>prohlášení a DPP byla do 10ti tisíc, tak by mzda
>>>danila
>>>zálohovou daní a DPP srážkovou, takže to bych
>>>chápala.
>>>Ale když se mají daňové základy sečst a vyjde 1 daň,
>>>od které se odečítají dańové slevy, tak musí vyjít 1
>>>čistá. To si teda neumím představit.
>>
>>Ona se daní dohromady, daňové slevy se odečítají od
>>té
>>hrubé mzdy, kde je v kartě zaměstnance zaškrtnuto
>>podepsané prohlášení a jsou tam nahrané daňové slevy.
>>Jsou
>>prostě 2 výplatní pásky, dvě čisté mzdy (teda jedna
>>čistá mzda a jedna odměna v čistém).
>
>Tak to teda nechápu, ale to je věc naprogramování,
>každopádně to musí vycházet správně. Ten součet čisté
>mzdy + čisté odměny vychází stejně jako kdyby byla jedna
>čistá
Ano, vychází správně jako by byla jedna čistá mzda.
A kdyby byly bonusy, vyjde to v Heliosu
>správně?
Ano, je vždy správně.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
14. 10. 2016 12:40
Zaměstnankyně má HPP i dohodu. Je možné uplatit základní nezabavitelnou částku na každý pracovní poměr zvlášť ? Děkuji.