Hlavní navigace

Nepřihlášení se jako plátce DPH

  • (neregistrovaný)

    14. 10. 2016 17:23

    Prosím o radu, dnes mi volala účetní, které vozím jednou za několik měsíců doklady a dělá mi účetnictví. Tentokrát jsem jí ho dovezla až před pár týdny a dnes mi oznámila,že jsem už v únoru 2016 překročila obrat jeden milion korun a měla jsem tím pádem být již plátce DPH.
    Nevím,si rady,jak tuto situaci řešit, jelikož mě samotnou nenapadlo,že takový obrat mohu mít,tak jsem to vůbec neřešila a teď se bojím co bude dál.
    Když se přihlásím zpětně,aby bylo vše v pořádku doměří mi dlužné DPH a dají mi nějaké penále? Kolik takové penále může být?
    Poradíte,jak se zachovat v této situaci?
    Děkuji za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 10. 2016 6:57

      rkúk (neregistrovaný)

      Re: Nepřihlášení se jako plátce DPH
      Dobrý den,
      dle ZDPH se budete muset zaregistrovat zpětně ve lhůtě pro registraci k DPH.
      Tj. pokud jste obrat překročila v 02/2016, přihlášku jste měla podat do 15.3.2016, plátcem by jste se stala k 1.4.2016.
      Řešit by to s Vámi měla Vaše účetní - tj. podat Registraci k DPH, počínaje 04/2016 Vám podat Vaše Přiznání k DPH za jednotlivé měsíce, ze všech vydaných faktur odvedte DPH 21%, zároveň Vám ale vznikl nárok na odpočet DPH u všech přijatých plnění vč. případného nároku ze zásob, které jste ke dni registrace měla a byly pořízené 12 měsíců před registrací od plátců DPH.
      FÚ Vám za pozdní registraci a za všechna pozdě podaná přiznání vyměří sankci (u nás to bývá cca 500,00 Kč za každé pozdní přiznání) a také penále z případné daňové povinnosti.
      Hezkou neděli.
      Renata

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).