Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
16. 10. 2016 22:34
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně správnosti vedení daňové evidence. Konkrétně se mi jedná o případ, kdy pravidelně – měsíčně fakturuji na základě smlouvy o obchodním zastoupení určitou částku. Daný subjekt i mně fakturuje určitou částku, která je na základě smlouvy o obchodním zastoupení vzájemně započítána. V praxi to tedy probíhá tak, že fakturuji částku v určité výši, subjekt fakturuje určitou částku mně a na účet mi jde už částka, která je snížená v důsledku zápočtu.
Chci se zeptat, zda i v tomto případě mohu uplatnit paušální výdaje v rámci ročního přehledu nebo to s ohledem na provedený zápočet. Mám za to, že v rámci daňové evidence mohu účtovat pouze o reálných příjmech a výdajích? Jak toto zaúčtovat v praxi? vést kromě peněžního deníku i knihu závazků a pohledávek? Děkuji.