Hlavní navigace

Odstupné

  • (neregistrovaný)

    20. 10. 2016 9:55

    Dobrý den, potřebuji poradit. Můj zaměstnavatel prodává firmu i s pracovníky. Firma bude pokračovat dál s jiným majitelem. Máme právo na odstupné od nynějšího zaměstnavatele? Děkuji za odpověď Lucka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2016 10:12

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Pokud dojde k převodu zaměstnanců dle § 338 ZP, nárok na odstupné nevzniká. Pokud však s převodem k novému zaměstnavateli nesouhlasíte, současný zaměstnavatel by vám měl dát výpověď dle § 51a a nárok na odstupné by vznikl.

    • 20. 10. 2016 10:20

      all (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      paní Jasná, já ale nevím, zda si uvedený § nevysvětlujete špatně. Dle mne výpověď dle § 51 a) může dát pouze zaměstnanec, pokud nesouhlasí s převodem, nikoliv zaměstnavatel.

    • 20. 10. 2016 10:33

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      Souhlasím s paní all. Pokud zaměstnanec nechce být převeden, tak je na něm, aby on dal výpověď. Akorát že v tomto případě nemusí uběhnout celá výpovědní doba, ale pracovní poměr skončí přede dnem, kdy mělo dojít k převedení. Odstupné nenáleží.

    • 20. 10. 2016 10:15

      all (neregistrovaný)

      Re: Odstupné
      záleží na tom, zda firma se bude převádět podle § 338 nebo se všemi ukončí pracovní poměr a nová firma si bude přijímat koho bude chtít, uzavře novou pracovní smlouvu atd.

    • 20. 10. 2016 15:34

      VH

      Re: Odstupné
      Prodej firmy není rozhodnutím o organizační změně, které by zakládalo důvod pro výpověď, ať s právem na odstupné nebo bez něho.
      Při prodeji se v podstatě nabízejí tyto základní možnosti:
      - zaměstnavatel v předstihu zruší vybraná pracovní místa, dotčení zaměstnanci se stanou nadbytečnými = výpověď nebo dohoda, v obou případech právo na odstupné
      - dojde k přechodu práv a povinností, v jehož důsledku zaměstnanci budou převedeni k novému zaměstnavateli, pracovní poměr nekončí, ale změní se (přinejmenším se změní zaměstnavatel)
      - zaměstnanec dá výpověď v souvislosti s přechodem práv a povinností v režimu § 51a ZP, PP končí nejpozději dnem, který předchází účinnosti přechodu, odstupné nenáleží
      - zaměstnanec dá výpověď nebo uzavře dohodu o rozvázání PP v režimu § 339a ZP (do 2 měsíců ode dne účinnosti přechodu) + podá žalobu na určení, že došlo k podstatnému zhoršení pracovních podmínek - pokud mu soud vyhoví, má právo na odstupné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).