Re: Cesťák a DPP
No oni mi totiž neřekli, že jim knihovna za to něco platí, já jsem to brala jako přednáškovou činnost v rámci povolání, ale teď vyšlo na jevo toto. Pracovníci to berou tak, jako, že je vysílá náš ústav (na základě nějaké dohody o spolupráci) tudíž by si chtěli vykázat cestovné, protože to ve zmíněné dohodě není.
Jestli je vysíláte, aby někam v rámci výkonu práce jeli a pracovali, tak to pracovní cesta je a na cestovné nárok mají.
Jiná věc je, že mají jednu práci zaplacenu dvakrát.
To musíte odvodit z toho, kdo je tam vysílá, jestli si v tu dobu vykazují i práci u vás apod.
Jestli je na přednášky v krajské knihovně posíláte vy (váš ústav) a dělají to v rámci své práce, pak byste to měli posoudit jako pracovní cestu a knihovně v rámci spolupráce přednášky vyfakturovat.
Jestli si to zajišťuje knihovna s Vašimi zaměstnanci sama, pak by oni tuto práci měli vykonávat mimo svou pracovní dobu.
pokud je vysíláte na pracovní cestu, tak předem stanovíte podmínky, pak nárok na cestovné je. Ovšem pokud tam přednáší na základě nějaké formy dohody, tak to potom není vyslání na služební cestu, naopak zaměstnanci by měli na to čerpat dovolenou, nepl. volno, ve svém volném čase atd., protože to není práce pro zaměstnavatele, ale pro někoho jiného, který tu práci také platí.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
20. 10. 2016 13:18
Dobrý den, náš ústav má spolupráci s krajskou knihovnou, kdy v odpoledních hodinách vysílá zaměstnance, aby tam přednášeli. Zaměstnanci za přednášku dostanou od knihovny zaplaceno (DPP ve kterou nejsou sjednány cestovní náhrady) Jak si má zaměstnance vykázat cestovné. Můžeme mu ho nornálně proplatit a bude to daňově uznatelný náklad? Děkuji