Re: leasing a soukr.jízdy - moc potřebuj
Já mám smlouvu se zaměstnancem o soukromém používání os. automobilu, který je na leasing. Je mu přidaňováno 1 % z ceny vozu. U pohonných hmot krátím poměrem soukromě ujetých kilometrů DPH a náklady. Ostatní náklady normálně uplatňuji do DPH i daně z příjmu.
U nákladního auta dodaňuji i DPH z leasingu.
Re: leasing a soukr.jízdy - moc potřebuj
Musí se ale vést Kniha jízd firemního vozidla a zde vykazují zaměstnanci i soukr. km - každý měsíc mi knihy předkládají a vzhledem k tomu, že jsme měsíční plátci, DPH ze soukr. km odvádíme každý měsíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 9. 2005 11:08
Auto osobní (ojeté) zakoupeno na leasing. Je asi z 50% využíváno i soukromě.
1. čas.rozlišení na konci roku v uzávěrce snížit na polovinu nebo dát do příjmů 50% a ponechat celou částku ve výdajích
2. Opravy a všechny související náklady s provozem ponechat 100% ve výdajích a k tomu v uzávěrkových operacích dát do příjmů 50% z celkové částky těchto nákladů
3. Pokud je nájemce leasingového auta plátce DPH, na vstupu si nemohl vůbec uplatnit DPH (doklad od leas.společnosti ani DPH nerozepisuje), nemusí krátit DPH na vstupu u oprav PHM a dalších souvisejících výdajů s provozem auta. Tak jsme to pochopili z informací na stránkách MF. Je to tak dobře? Tj. DPH z PHMa všech ost. výdajů si mohu dle dokladů uplatnit celou, Ve výdajích za rok budu mít celkem provozní náklady (dle bodu 2) v cenách bez DPH. a 50% z této částky bez daně dáme do příjmů.
Marta