Hlavní navigace

Máme hradit volno na vykonání zkoušek?

  • (neregistrovaný)

    29. 9. 2005 12:47

    Dobrý den,
    přijali jsme absolventa,který však dělal závěrečné zkoušky až teď v září. Zkouška trvaly 2 dny a máme potvrzení se školy. Máme tyto dva dny zaměstnanci uhradit (jako studium při práci) a nebo si má vzít dovolenou ?
    Děkuji, Šárka

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2005 13:32

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Máme hradit volno na vykonání zkouše
      Ne každý, kdo studuje při zaměstnání, má nárok na nějaká volna, případně volna s náhradou mzdy. Jen pokud studuje v zájmu zaměstanvatele. Jinak je to jeho soukromá záležitost a na uvolnění ze zaměstnání na dobu, který se týká jeho studia, se nejdříve musí se zaměstnavatelem nějak domluvit. Např. na dovolené, neplaceném volnu nebo si to napracuje a vezme si náhradní volno.

    • 29. 9. 2005 14:20

      Šárka (neregistrovaný)

      Re: Máme hradit volno na vykonání zkouše
      Děkuji za odpověď. Ten klučina je u nás zatím ve zkušební době, tudíž by si ještě neměl vybírat dovolenou. Ale můžeme mu ji na ty zkoušky dát, že?

    • 29. 9. 2005 22:21

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Máme hradit volno na vykonání zkouše
      To, že se podle počtu odpracovaných dní (22 nebo 60) a odpracovaných měsíců určuje počet dní dovolené neznamená, že si tu dovolenou může vybrat teprve až je odpracuje. Pokud je ten předpoklad, že je odpracuje, zaměstnavatel může dát dovolenou třeba druhý den po nástupu.
      Pokud by náhodou tolik neodpracoval a na dovolenou by mu nevznikl nárok, nebo by mu vznikl na méně dnů než si vybral, přeplacená dovolená se zaměstnanci srazí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).