Hlavní navigace

Neplac.volno, ZP, MD

  • (neregistrovaný)

    25. 10. 2016 12:23

    Dobrý den, prosím o radu, případně potvrzení: zaměstnankyně si po 1. RD požádala o neplacené volno až do 5ti let dítěte. Zaměstnavatel povolil.
    1. otázka ohledně ZP: Splní podmínky být na ZP zaregistrovaná jako osoba pečující o dítě do 7mi let (tzn. nebude dávat dítě do školky na víc než na 4 h denně) a bude bez příjmu, pak nemusí být odváděno ZP. Bude pojištěna státem dle 48/1997, § 7/1/k.
    Jak by to ale bylo v případě, že:
    a) v PP bude na nepl.volnu, ale u téhož zaměstnavatele si smluví třeba DPČ nebo DPP a bude mít příjem?
    b) smluví si třeba DPČ nebo DPP někde jinde a bude mít příjem?
    V obou případech ale půjde o příjem, ze kterého nebude pojištění odvedeno buď vůbec nebo ne takové, aby dosahovalo aspoň minimální výše.
    Je i v těchto případech pojištěna státem a nemusí být ZP placeno vůbec nebo dosráženo do minima?
    (dítě stále bude ve školce max. 4 hodiny)

    2. otázka: Otěhotní a neporodí do 4 let předchozího dítěte, ale třeba až v těch 5ti letech dítěte. PPM se jí bude v pracovním poměru, ve kterém bude do doby nástupu na MD na neplaceném volnu, počítat obvyklým způsobem, tzn. když ve 12ti předchozích měsících nebude mít příjem, půjde se zpětně až do kal. roku, ve kterém bude příjem a aspoň 30 pojištěných dnů. Přičemž se nebude porovnávat, zda pro výpočet PPM je výhodnější průměr z 1. PPM, protože neporodí do 4 let věku 1. dítěte. Mám pravdu?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2016 13:49

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Neplac.volno a 2. MD
      Tak 1. otázku mám vyřešenou - pokud nebude mít příjem, je za ni plátcem ZP stát (48/1997,§7/1/k) a pokud bude mít příjem, neplatí pro ni minimální VZ (592/1192, § 3/8/c).
      Takže při splnění podmínky pro to, aby byla osobou pečující o dítě se buď nebude ZP odvádět vůbec (nebude mít příjem) nebo se bude odvádět, ale pouze se skutečně dosaženého výdělku, tzn. nebude se dopočítávat do minima.
      K té 2. otázce: Pro nárok na PPM musí splnit podmínku 270 kal, dnů pojištění ve 2 letech před začátkem pobírání PPM. Moje doplňující otázka: Do té doby pojištění se počítá doba, kdy má zaměstnavatele, přestože má již několik let neplacené volno?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).