Re: EET - tři faktury z 500-ti v hotovos
osobně jsem pochopila pojem ojedinělé né jako úhradu běžných faktur či pokladních dokladů, ale příjem hotovosti za tržby, které přímo s ekonomickou činností subjektu nesouvisí - např prodej šrotu, prodej vyřazeného majetku a podobně. i v případě úhrady 3 faktur za celý rok podle mne ZET podléháte.
Re: EET - tři faktury z 500-ti v hotovos
Pochopila jsem to stejně
Re: ZET - tři faktury z 500-ti v hotovos
Petro,
jak již bylo napsáno podle Metodického pokynu by i úhrada 3 faktur v hotovosti měla podléhat buzeraci podle ZET.
Na druhé straně je opakovaně deklarováno, že ZET slouží k většímu výběru daní.
Pokud jste výrobce, tak budete možná podléhat ZET až od roku 2018. Je určitá naděje, že do té doby i vrchnost prozře a změní názor tak, aby odpovídal deklarovaným cílům a zákonům.
Možná budou soudy rozumnější, než je současná vláda.
Hezký den!
Já mám takovouto informaci:
"Pokud by platby probíhaly výlučně bezhotovostním převodem z účtu na účet, ale i vkladem hotovosti na účet v bance nebo složenkou na poště, nebude se Vás evidence tržeb týkat. Pokud jsou výjimečně platby v hotovosti, je Finanční správa ochotna tolerovat 1 – 2 faktury ročně a podnikatel nemusí zavádět EET. Bojujeme za to, aby se tolerance zvýšila alespoň na 1 – 2 faktury měsíčně a více tak respektovala realitu.
Doufáme, že do konce roku se nám podaří Finanční správu přesvědčit, aby svůj výklad zmírnila. Výsledek našeho jednání zveřejníme na našem webu a zašleme Vám v rámci bezplatného odběru novinek, ke kterému se můžete přihlásit na www.eltrzby.cz."
S přáním hezkého dne
JUDr. Věroslav Sobotka
manažer pro legislativu
AMSP ČR - Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR
METEOR Centre Office Park B
Sokolovská 100/94
186 00 Praha 8
tel.: 236 080 453, 734 302 000
tel. sekretariát: 236 080 454
mob. sekretariát: 733 722 512
e-mail: sobotka@amsp.cz
www.amsp.cz
Z tohoto serveru : www.eltrzby.cz jsem dostala milnou informaci, kterou nahradili doplnili další milnou informací než jaká nakonec přišla jako odpověď z kontaktního formuláře FS. Takže bych byla opatrná... "Ojedinělá" znamená JEDNA -slovo OJEDNĚLÁ výraz JEDNA obsahuje
Lenko,
souhlasím s tím, že je potřeba být opatrný zejména proti vrchnosti, která zneužívá své postavení.
Na druhou stranu gramatický výklad je pouze přiblížení se k podstatě právní normy, alespoň tak judikuje Ústavní soud.
Smyslem ZET nemá být podle komické trojky zvýšení administrativní náročnosti pro podnikatele.
Věřím, že alespoň soud by posoudil, že sankce za úhradu několika faktur ročně v hotovosti není proporcionální k deklarovanému účelu ZET.
Ostatně i slovo "ojediněle" je neurčitý právní termín a jistě se podle okolností lze propracovat k několika rozdílným logickým výkladům.
Hezký den!
Odpovědi na dotaz jsou moc pěkné a mírně optimistické.
Mám bohužel totožný problém, jako tazatelka. Napsala jsem dotaz přes kontaktní formulář. Od "týmu EET" jsem obržela odpověď, že za ojedinělou tržbu se se dá považovat pouze případ, kdy podnikatel nemá pokladnu! :-/ No comment:
"Přijímáte-li pravidelně, i když velmi zřídka, platby, které splňují formální náležitosti pro evidovanou tržbu (tj. platby uskutečněné v hotovosti, kartou či obdobným způsobem) a které zakládají rozhodný příjem (tj. příjem z podnikání), je Vaše společnost povinna takovéto tržby evidovat, neboť ze znění dotazu vyplývá, že.z charakteru Vaší činnosti a minulým zkušenostem lze očekávat přijetí platby v hotovosti, ačkoliv obvykle takové platby nepřijímáte.
Pro úplnost dodáváme, že jako ojedinělý příjem lze akceptovat pouze neočekávané přijetí hotovostní platby, na které poplatník odpovídajícím způsobem není vybaven (např. nemá k dispozici pokladnu)."
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
26. 10. 2016 7:37
Dobrý den, jsme výrobní firma a za zboží vystavujeme faktury (cca 500 faktur za rok). Výjimečně se stává, že nám zákazník uhradí fakturu v hotovosti (letos to byly tři případy). Budeme podléhat EET? Popř. kde je ta hranice, kdy se případ řadí mezi ojedinělé? Moc děkuji za reakci.