Re: krácení kapesného
Tazatel si kapesné a stravné neplete. Popisuji stav, jaký momentálně ve firmě máme a já si myslím, že je to špatně.
Je mi jasné, že výši kapesného určí zaměstnavatel. Když ale řekne, že bude 40%, tak by to mělo být i v případě, že mám celodenní stravování placené firmou.
Názor zaměstnavatele je momentálně takový, že když dostane zaměstnanec vše (= všechna jídla), tak nemá nárok už na nic jiného (na kapesné).
Ptám se tedy, zda i takto může zaměstnavatel určit, kdy a v jaké výši bude poskytovat kapesné (např. může napsat toto do směrnice?: kapesné = 40%, ale pouze ve dnech, kdy není zajištěno celodenní stravování firmou.)
Re:krácení kapesného v návaznosti na str
Snad by pomohl příspěvek Koordinačního výboru KV
362/04.04.12 Kapesné při zahraniční pracovní cestě
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/2012KV_KDP_4_4_2012.pdf
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d38246v48194-362-04-04-12-kapesne-pri-zahranicni-pracovni-ceste/?search_query=$index=61&search_results_page=1
Já si myslím, že jelikož je kapesné nenároková složka a je jen na vůli zaměstnavatele jestli ji poskytne, tak si může výši určit jak chce i případné krácení. Jen to musí být pro všechny stejné (nebo aspoň dle organizační struktury) a musí to být uvedeno ve směrnici.
Abyste nedopadli, že se naštve a kapesné zruší úplně.
Nevidím důvod, proč pro všechny stejně. Co má organizační struktura společného s vysláním na pracovní cestu? Každá PC má svá specifika a tak, jako zaměstnavatel může diferencovat výši stravného, může takto postupovat i ohledně kapesného. Kdo absolvuje PC k žádosti zaměstnavatele silničním motorovým vozidlem, také nemusí obdržet stejnou základní sazbu za ujetý km. Nebo je Mercedes totéž co Trabant?
>>>
>>>>>>Může určit kdy a v jaké výši - nicméně kapesné neni
>>>>>>určeno na stravování, tudíž dle mého názoru takto do
>>>>>>směrnice NE.
>>>>>
>>>>>Děkuji za názor, taky si to myslím. Teď to ještě
>>>>>vysvětlit vedení.
>>>>No - já to dělám vždy na příkladu, ale nejsem pokaždé
>>>>vítězem..
>>>>Kapesné je pro "osobní " což je třeba poplatek na
>>>>WC.Dá se předpokládat, že člověk co má celodenní
>>>>stravování ho využije naopak více, než ten bez stravy
>>>
>>>
>>>Snad by pomohl příspěvek Koordinačního výboru KV
>>>362/04.04.12 Kapesné při
>>>>>>>zahraniční
>>>>>>pracovní
>>>>>cestě
>>>
>>>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/2012KV_KDP_4_4_2012.pdf
>>>
>>>
>>>http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d38246v48194-362-04-04-12-kapesne-pri-zahranicni-pracovni-ceste/?search_query=$index=61&search_results_page=1
>>>
>>>
>>Já si myslím, že jelikož je kapesné nenároková složka
>>a je jen na vůli zaměstnavatele jestli ji poskytne,
>>tak si může výši určit jak chce i případné krácení.
>>Jen
>>to musí být pro všechny stejné (nebo aspoň dle
>>organizační struktury) a musí to být uvedeno ve
>>směrnici.
>>Abyste nedopadli, že se naštve a kapesné zruší úplně.
>Nevidím důvod, proč pro všechny stejně. Co má
>organizační struktura společného s vysláním na pracovní cestu?
>Každá PC má svá specifika a tak, jako zaměstnavatel
>může diferencovat výši stravného, může takto postupovat
>i ohledně kapesného. Kdo absolvuje PC k žádosti
>zaměstnavatele silničním motorovým vozidlem, také nemusí
>obdržet stejnou základní sazbu za ujetý km. Nebo je
>Mercedes totéž co Trabant? Samozřejmě můžete na každý cesťák vypisovat jaké bude kapesné a jak se bude krátit. Nebo to dáte do směrnice a třeba navážete na pozici a pak to do každého cesťáku psát nemusíte. Vašimi slovy stanovíte, kdo je pro firmu mercedes a kdo trabant a dle toho stanovíte kapesné. To už je na výběru každého, jak to provede.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
26. 10. 2016 9:27
Dobrý den,
lze podle Vás krátit kapesné při zahraniční cestě tak, že při poskytnutí 0-2 jídel dostane zaměstnanec 40% z nekráceného stravného a při poskytnutí všech 3 jídel nedostane kapesné žádné?
Dle mého názoru může zaměstnavatel určit, kolik % kapesného dá, a ne že při poskytnutí 3 jídel nedá žádné.
Co vy na to?
Předem děkuji za názory.