Re: zrušení PP ve zkušebce a nová prac.s
Bylo to zrušení pracovního poměru ve zkušební lhůtě ze strany zaměstnance (nechtěl podepsat nové firemní dodatky ke smlouvě), kterou převzal a podepsal jeho vedoucí. Ovšem pak se obě strany domluvily, že to bylo ukvapené rozhodnutí a že zaměstnanec zůstává.. Nejdříve řekli, že se pokračuje v pracovním poměru, takže jsem nic neřešila a teď přišli s tím, ať uzavřu novou pracovní smlouvu, opět se zkušební lhůtou, kdyby se zaměstnancem měli být opět nějaké problémy.
Ale já se obávám, jestli to není nezákonné udělat novou pracovní smlouvu na stejnou pracovní pozici se zkušební lhůtou 3 měsíce, když předchozí poměr vlastně skončil před pár dny.
Děkuji za informace.
>>>Necelé 3 měsíce.
>>
>>Tak v tomto případě bych už zkušební dobu
>>nesjednávala.
>
>Bylo to zrušení pracovního poměru ve zkušební lhůtě ze
>strany zaměstnance (nechtěl podepsat nové firemní
>dodatky ke smlouvě), kterou převzal a podepsal jeho
>vedoucí. Ovšem pak se obě strany domluvily, že to bylo
>ukvapené rozhodnutí a že zaměstnanec zůstává.. Nejdříve
>řekli, že se pokračuje v pracovním poměru, takže jsem nic
>neřešila
a on od toho ukončení PP stále normálně pracuje?
a teď přišli s tím, ať uzavřu novou pracovní
>smlouvu, opět se zkušební lhůtou, kdyby se
>zaměstnancem měli být opět nějaké problémy.
>
Máme nerovnoměrné rozvržení pracovní doby, zameškal jeden den, který si buď nadělá, nebo mu bude čerpaná dovolená. Takhle to bylo původně myšleno. Teď se řekla, že žádné nahrazování, žádná dovolená, ale nová pracovní smlouva ode dne, kdy zas nastoupil..
takže chápu správně, že pracoval po zrušení PP ve zkušební době, ano? A vy teď s ním chcete uzavřít zpětně od toho dne pr. smlouvu s novu zk.d.,ano?
Pokud tomu tak je, tak to vidím tak, že po zrušení PP ve zk. době zaměstnancem, pracoval, byť třeba jen jeden den, tím vznikl nový PP, i když pochybením ze strany zam-tele nebyla uzavřena písemná PS, a protože nebyla sjednána zk.doba u tohoto nového PP před nástupem do práce, tak je PP uzavřen na dobu neurčitou. jestli je to chytrý nebo problémový zam-nec, tak z toho může být u vás horko.
Já se v tom asi špatně orientuji.
Píšete: Máme nerovnoměrné rozvržení pracovní doby, zameškal jeden den, který si buď nadělá, nebo mu bude čerpaná dovolená. Takhle to bylo původně myšleno. Teď se řekla, že žádné nahrazování, žádná dovolená, ale nová pracovní smlouva ode dne, kdy zas nastoupil..
Dále uvádíte:
Chceme, co nejdříve, nejlépe zítra. Což by byl týden od ukončení PP.
A další doplnění:
A pokud ještě nepracoval? Můžu mu do smlouvy opět napsat zkušební dobu?
Tak že je to týden od ukončení PP, zameškal jeden den a ještě nepracoval? Tady je něco špatně.
Nikdo vám nemůže odpovědět ano - ne. Sjednání zkušební doby za vámi popisovaných podmínek lze považovat za obcházení zákona, ale záleží na tom, co na to zaměstnanec. Pokud zkušební dobu takto sjednáte a následně mu zrušíte PP ve zkušební době, může se probudit a zažalovat neplatné rozvázání PP. Otázka je, jestli to stojí za to.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
26. 10. 2016 13:09
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Se zaměstnancem byl zrušen prac. poměru ve zkušební době, obě strany výpověď podepsali. Po necelém týdnu přišlo vedení, že chtějí udělat novou prac. smlouvu na stejnou prac. pozici, opět s 3.měsíční zkušební lhůtou.
Lze to takhle udělat na stejné pracovní místo? Takhle se akorát bude prodlužovat zkušební lhůta..
Děkuji za všechny informace.