Faktura v EUR

• (neregistrovaný)

29. 9. 2005 15:53

Dobrý den, naši zahraniční dodavatelé nás požádali, abychom jim vystavili fakturu místo aby oni vystavovali vůči nám dobropis. Chtějí, aby faktura byla vystavena v EUR. Je to pro mě nová záležitost, poradíte jak správně vystavit fakturu v cizí měně, jak zaúčtovat v Kč a co DPH? Děkuji mockrát.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2005 19:24

Aňa (neregistrovaný)

Re: Faktura v EUR
      Ono záleží, za co ta vystavená faktura má být.
      Je dost možné, že Vám EU (aspoň doufám, že myslíte EU) dodalo zboží, Vy jste museli něco doma opravit/upravit a oni by měli vystavit dobropis a snížit tak u Vás pořízení zboží z EU(u nich sníží zase dodání zboží do EU).

Praktikuje se to i tak, protože Vy jste provedli úpravu/opravu,Vy znáte přesnou částku k fakturaci, takže Vy jim vystavíte fakturu na vícepráce(snížení základu daně-§42/2),na faktuře musíte uvést, k jaké faktuře z EU se to vztahuje, za co jsou ty vícepráce/vícenáklady, faktura bude vystavená bez DPH a Vy doma samovyměříte na vstupu i výstupu mínusem pořízení zboží z EU.
      Do daň.přiznání bude datem vystavení DD, ale pro přepočet základu daně pro výpočet DPH musíte použít dle zákona o DPH kurz platný pro původní plnění=t.j. právě faktura a dodávku.

V celkovém efektu Vám tuto fakturu EU uhradí a o tuto částku bude v SOuhrnném hlášení ze strany EU nižší hodnota dodaného zboží z EU do ČR, což se potom porovná v ČR se samovyměřeným DPH a bude vše O.K.

Pozn. Už se mi toto také stalo, ale obráceně, že EU bylo rychlejší a místo našeho dobropisu nám vystavilo fa na provedené vícepráce k našemu dodanému zboží a přímo na faktuře měli uvedeno:
      minus 16% jejich DPH a
      plus 16% - " -
      z čehož jsem alespoň jasně pochopila, že princip je opravdu stejný.
      Musí se prostě tyto náklady navíc objevit na obou stranách čl. států jako snížení hodnoty zboží.

Tak a teď je otázkou, jestli Vás třeba nezajímá fakturace služeb, ale bohužel jste neuvedla.

Ještě k cizí měně, pro české účto musíte mít přepočet v české měně, ale na fakturu do EU uvedete hodnotu v €, jak si přeje Váš obch. partner. Zaplatí Vám fakturu v €.

Snad mě někdo doplní....

• 30. 9. 2005 7:47

Petra (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Jedná se o to, že dodavatel (EU) nám zaslal zboží, kde přepravní služba (jiná firma - česká) nám vyfakturoval dopravu v Kč. Chějí, abychom JIM vyfakturovali tuto částku v EUR. Nevím, jestli sumu v Kč přepočíst kurzem ke dni vystavení naší faktury nebo jak se to dělá. Doufám, že mě pochopíte, jsem z toho zmatená.

• 30. 9. 2005 10:24

Aňa (neregistrovaný)

Aha, tak oni Vám fakturují zboží vč. dopravy a nyní jim budete vlastně tuto skutečnou částku fakturovat, protože byste ji hradili 2x (jednou ve zboží a jednou čes. dopravci).
      Částku bez DPH od čs. dopravce přepočítáte ke dni DUZP(=den zjištění přeúčtované částky ve smyslu §21/6j)- např. den došlé fa=dáte den vystavení Vašeho DD a přepočtete kurzem denním, nebo pevným-tím, co máte ve směrnici.
      Fakturujete službu-přepravu plátci v JČS, takže fakturace bez DPH dle § 33

• 30. 9. 2005 10:33

Lenka (neregistrovaný)

Paní Aňo, také se zeptám, právě teď tohle řeším:
      páruji platby a mám od něm. odběratele Belastung (zatížení), že si sráží částku za demontáž. Myslela jsem, že má poslat fakturu, já dopočítat DPH + -, ale podle toho, co uvádíte, by mi měl poslat fakturu a já snížit dodání zboží do EU? Program mi to v došlé faktuře neumožní. Takže podle jejich Belastungu vystavím dobropis. Je to správně? Ale může se mi stát, že faktura za zboží do EU je za 100,- EUR, ale dobropis za vícepráce vystavím za 150,-. Divné, i když pro mě nejschůdnější řešení. Jde to tak? Na Belastung k reklamačce vystavuji dobropis. Jak tedy u té vícepráce nebo zatížení za dopravu? Nestihneme dovézt zboží na dobu, kdy mají objednanou přepravu ke svým zákazníkům, takže si to naše zboží musí odvézt extra a zase nám částku za dopravu strhnou v úhradách.
      Žádné faktury nevystavují. Děkuji

• 30. 9. 2005 11:55

Aňa (neregistrovaný)

**
      Mám úplně stejné případy, jako Vy. Já si na základě jejich Belastungu (zatížení) vystavím dobropis, vše mínusem=dodání zboží do EU + mínusem Souhr.hlášení.Jsou to vedl. náklady k pořízení zboží(kdysi po 1.5.2004 jsem to konzultovala přímo na MF).
      Vystavíte dobropis na částku , na kterou máte Belastung, je klidně možné, že bude vyšší, než zboží - jsou v tom zahrnuté jejich veškeré náklady na demontáž...
      Zákazník nám někdy přímo píše, že tento Belastung nemáme platit, že jej započte se svojí platbou..

1)U té přepravy záleží, zda je již v ceně zboží, tak si vystavíte na tu částku zase dobropis k dodání zboží do EU.
      2)Jestli ji ale fakturujete samostatně(FCA,EXW), tak mínusem služba mimo tuzemsko = ale to asi těžko fakturujete dopravu před jejím uskutečněním??? Že jo.
      Asi myslíte ten 1. případ, kdy je součástí dodávky-DDU

• 30. 9. 2005 13:54

Lenka (neregistrovaný)

Ano, přepravu máme v ceně zboží. Moc děkuju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).