Re: Faktura v EUR
Ono záleží, za co ta vystavená faktura má být.
Je dost možné, že Vám EU (aspoň doufám, že myslíte EU) dodalo zboží, Vy jste museli něco doma opravit/upravit a oni by měli vystavit dobropis a snížit tak u Vás pořízení zboží z EU(u nich sníží zase dodání zboží do EU).
Praktikuje se to i tak, protože Vy jste provedli úpravu/opravu,Vy znáte přesnou částku k fakturaci, takže Vy jim vystavíte fakturu na vícepráce(snížení základu daně-§42/2),na faktuře musíte uvést, k jaké faktuře z EU se to vztahuje, za co jsou ty vícepráce/vícenáklady, faktura bude vystavená bez DPH a Vy doma samovyměříte na vstupu i výstupu mínusem pořízení zboží z EU.
Do daň.přiznání bude datem vystavení DD, ale pro přepočet základu daně pro výpočet DPH musíte použít dle zákona o DPH kurz platný pro původní plnění=t.j. právě faktura a dodávku.
V celkovém efektu Vám tuto fakturu EU uhradí a o tuto částku bude v SOuhrnném hlášení ze strany EU nižší hodnota dodaného zboží z EU do ČR, což se potom porovná v ČR se samovyměřeným DPH a bude vše O.K.
Pozn. Už se mi toto také stalo, ale obráceně, že EU bylo rychlejší a místo našeho dobropisu nám vystavilo fa na provedené vícepráce k našemu dodanému zboží a přímo na faktuře měli uvedeno:
minus 16% jejich DPH a
plus 16% - " -
z čehož jsem alespoň jasně pochopila, že princip je opravdu stejný.
Musí se prostě tyto náklady navíc objevit na obou stranách čl. států jako snížení hodnoty zboží.
Tak a teď je otázkou, jestli Vás třeba nezajímá fakturace služeb, ale bohužel jste neuvedla.
Ještě k cizí měně, pro české účto musíte mít přepočet v české měně, ale na fakturu do EU uvedete hodnotu v €, jak si přeje Váš obch. partner. Zaplatí Vám fakturu v €.
Snad mě někdo doplní....
Děkuji za odpověď. Jedná se o to, že dodavatel (EU) nám zaslal zboží, kde přepravní služba (jiná firma - česká) nám vyfakturoval dopravu v Kč. Chějí, abychom JIM vyfakturovali tuto částku v EUR. Nevím, jestli sumu v Kč přepočíst kurzem ke dni vystavení naší faktury nebo jak se to dělá. Doufám, že mě pochopíte, jsem z toho zmatená.
Aha, tak oni Vám fakturují zboží vč. dopravy a nyní jim budete vlastně tuto skutečnou částku fakturovat, protože byste ji hradili 2x (jednou ve zboží a jednou čes. dopravci).
Částku bez DPH od čs. dopravce přepočítáte ke dni DUZP(=den zjištění přeúčtované částky ve smyslu §21/6j)- např. den došlé fa=dáte den vystavení Vašeho DD a přepočtete kurzem denním, nebo pevným-tím, co máte ve směrnici.
Fakturujete službu-přepravu plátci v JČS, takže fakturace bez DPH dle § 33
Paní Aňo, také se zeptám, právě teď tohle řeším:
páruji platby a mám od něm. odběratele Belastung (zatížení), že si sráží částku za demontáž. Myslela jsem, že má poslat fakturu, já dopočítat DPH + -, ale podle toho, co uvádíte, by mi měl poslat fakturu a já snížit dodání zboží do EU? Program mi to v došlé faktuře neumožní. Takže podle jejich Belastungu vystavím dobropis. Je to správně? Ale může se mi stát, že faktura za zboží do EU je za 100,- EUR, ale dobropis za vícepráce vystavím za 150,-. Divné, i když pro mě nejschůdnější řešení. Jde to tak? Na Belastung k reklamačce vystavuji dobropis. Jak tedy u té vícepráce nebo zatížení za dopravu? Nestihneme dovézt zboží na dobu, kdy mají objednanou přepravu ke svým zákazníkům, takže si to naše zboží musí odvézt extra a zase nám částku za dopravu strhnou v úhradách.
Žádné faktury nevystavují. Děkuji
**
Mám úplně stejné případy, jako Vy. Já si na základě jejich Belastungu (zatížení) vystavím dobropis, vše mínusem=dodání zboží do EU + mínusem Souhr.hlášení.Jsou to vedl. náklady k pořízení zboží(kdysi po 1.5.2004 jsem to konzultovala přímo na MF).
Vystavíte dobropis na částku , na kterou máte Belastung, je klidně možné, že bude vyšší, než zboží - jsou v tom zahrnuté jejich veškeré náklady na demontáž...
Zákazník nám někdy přímo píše, že tento Belastung nemáme platit, že jej započte se svojí platbou..
1)U té přepravy záleží, zda je již v ceně zboží, tak si vystavíte na tu částku zase dobropis k dodání zboží do EU.
2)Jestli ji ale fakturujete samostatně(FCA,EXW), tak mínusem služba mimo tuzemsko = ale to asi těžko fakturujete dopravu před jejím uskutečněním??? Že jo.
Asi myslíte ten 1. případ, kdy je součástí dodávky-DDU
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
29. 9. 2005 15:53
Dobrý den, naši zahraniční dodavatelé nás požádali, abychom jim vystavili fakturu místo aby oni vystavovali vůči nám dobropis. Chtějí, aby faktura byla vystavena v EUR. Je to pro mě nová záležitost, poradíte jak správně vystavit fakturu v cizí měně, jak zaúčtovat v Kč a co DPH? Děkuji mockrát.