Re: Vono za darování krve
§ 203, odst. 2 zákoníku práce
d) k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze; přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci,
Re: Volno za darování krve
Tak to je fakt rada, jak může mzdovka sama o sobě zrušit někomu dovolenou ? Já teda nevím, ale tohle určitě mezi pravomoci mzdovky nepatří. Jak víte, co na to třeba vedení organizace ? A s nadřízeným to, jak zatím vyplývá z textu tazatelky, neřešil.
Já jsem neradila a už vůbec ne svévolnou manipulaci s dovolenou. Já jsem napsala svůj pohled na věc z pozice nadřízeného onoho darujícího. Jako mzdovka bych to tomu nadřízenému předložila a počkala na jeho rozhodnutí. Celkem si vážím lidí, kteří jsou v dnešní době ochotní něco udělat pro ty druhé, třeba darovat krev. Naše mzdová účetní je mojí podřízenou a podobné případy automaticky s vedoucími řeší, byť má na krku 200 lidí různých profesí.
Tak pokud je za to řádně placena, tak proč by to neřešila, ovšem i tak si myslím, že tohle si musí domluvit pracovník sám se svým nadřízeným. Mzdovka udělá to, jaké dostane podklady pro výplaty. Je to dost individuální, znám mzdovky, které nejsou řádně placeny, takže není důvod, aby dělaly další práci , navíc nevděčnou, navíc a jsou i takové, kterým nadřízený řekne, že jim do toho nic není, ať dělají svoji práci a nepletou se do věcí, které jim nepřísluší řešit. Ono totiž mezi lidmi se to rozkřikne, a často potom lidi chtějí různé ústupky a změny s tím, že když tehdy to šlo, tak proč ne u nich a na malér bývá zaděláno. Mně na tom vadí to, že pracovník vyhrožoval mzdové , že si bude stěžovat, i když chybu udělal on. Pochybuji, že dával krev poprvé a neví, jak je to dle zákona.
Re:Volno za darování krve z jiného pohle
OT.
Nebo půjde darovat ve svém volnu. Darování krve je sice záslužná věc, ale přestavte si, že jste OSVČ, který zaměstnává pár lidí.
A jeden z pracovníků bude 2x do měsíce chodit darovat krevní destičky. Jeho směnu tak zaplatí zaměstnavatel 2x. Jednou zaměstnanci, co šel darovat krev, podruhé druhému zaměstnanci, který musel vzít směnu navíc za prvního zaměstnance.
Moc bych se nedivila takovému zaměstnavateli, že by po zjištění, že mzdová účetní (či "nadřízená" osoba) "přerušila" zaměstnanci dovolenou kvůli tomu, že o své dovolené zaměstnanec šel darovat krev, předepsal této osobě mzdové náklady daného pracovníka za ten den k náhradě.
Re:Volno za darování krve z jiného pohle
Přesně tak "hrdina" je zaměstnanec, který daruje krev (samozřejmě je nutné poděkovat), ale ten, kdo to ve finále zaplatí je zaměstnavatel. Jenže to nikdo nevidí, jeho se nikdo na nic neptá, zda chce dělat dobré skutky nebo nechce. Prostě to tak je nařízeno, že platí, tak platí.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
2. 11. 2016 19:55
Dobrý den, zaměstnanec dnes přinesl potvrzení že daroval dne 25.10. na TS krev a že si v pátek vezme volno. Na 25.10.měl dovolenou kterou čerpal. Myslím si že by si volno měl vzít pouze ten den kdy daroval, ale pokud měl dovolenou tak bych mu asi volno nedala.Myslím si to takto dobře?