Re: Musí být doplatek ZP součástí mzdy?
měl nebo musí ? doplatek je v podstatě čistě věc zaměstnance, nesouvisí přímo s pracovním poměrem- zaměstnavatel zde vystupuje jako prostředník, který odvod minimálního ZP zprostředkovává a zajišťuje. Samozřejmě bych raději,aby se na mzdovém listu nedoplatek objevil, ale sw si s tím neporadí :-(
Hotline SW???
odpověď z hotline: osobně se mi tato cesta vůbec nelíbí:
při zadávání dvou mezd z Dohod o pracovní činnosti doporučuji postupovat následující způsobem:
1) U jedné dohody nastavíte v nabídce Mzdy / Personalistika na záložce Daně a pojistné: Bez odvodu sociálního pojištění, bez odvodu zdravotního pojištění a bez odvodu daně z příjmu.
2) U druhé dohody si nastavíte na této záložce Platit doplatky do minima zdrav. poj.
3) Poté vystavíte mzdy. Z první dohody se Vám nevypočítá ani zdrav., ani soc. pojištění a ani odvod daně. Z této dohody vezmete částku Hrubé mzdy a přepíšete ji do druhé vystavené mzdy z dohody o pracovní činnosti na záložku Čistá mzda hned do prvního sloupce Zvýšení základu do pole Zd. náhrady naturální. Tímto se Vám jako základ pro vyměření zdravotního pojištění bude brát částka z obou dohod.
Touto cestou nepůjdu,raději zvolím cestu ručního dopočítání a doplatek dotyčné promítnu do mzdy ve formě srážky.
V tom případě byste ale pro sraženou částku na ZP měla použít druh mzdy zdravotní pojištění. Nevím, co vám program nabízí v číselníku mezd za druhy mzdy, ale neměl by to být druh mzdy např. jako když srážíte pohledávku za zaměstnancem na obědy a pod. Mělo by se to objevit jak na pásce, tak na mzdovém listu u zdravotního pojištění.
Do ručních oprav se nechci pouštět už z toho důvodu, že při kontrole automaticky vše předávám/zasílám ze mzdového sw.Pořád si říkám, že absence doplatku na mzdovém listě by měla vadit nejvíce ZP,ale pokud uvidí, že je vše spočteno a odvedeno správně tak by to neměl být až tak velký problém. Nedoplatek nevstupuje do žádných výpočtů a proto by nikomu jinému (fú,OSSZ) neměl vadit.Se zaměstnancem se domluvím co a jak,takže ani jemu by nemělo vadit.
Podobně řeší Pohoda zdanění PP + DOPP do 10.tis.Kč u jednoho zaměstnavatele.
Po zkušenostech raději již nepřeklápím mzdové listy do exelu a netvořím z nich jeden. Z mého pohledu je lepší mít dva mzdové listy a v jednom mít vše dopočteno. Než mít něco dopočítáno"bokem"
zákoník práce § 142
odst.5) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
Z uvedeného mi vychází, že na pásce musí a do mzdového listu se přenáší tyto údaje také.
ano mě se to u jiných zaměstnanců také ukazuje na mzdových listech i výplatnicích, ale u této "specialitky" je to problém :-( no uvidím snad mi hotline poradí a když ne, tak to holt bude mimo mzdové listy :-( děkuji za Váš čas a přeji krásný den
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
3. 11. 2016 4:00
Dobrý den, prosím krapet tápu.Jeden zaměstnanec dvě DPČ, povinnost minimálního ZP. V některých měsících příjmy z obou DPČ nedosáhnout minimální mzdy, vznikne tak nedoplatek na ZP. Můj mzdový sw si neumí s touto situací poradit, je možné doplatek na ZP ručně dopočítat a uhradit bez vazby na výplatní pásku a následně i na mzdový list - zaměstnavatel odvede ZP v minimální výši,zaměstnanec uhradí nedoplatek zaměstnavateli v hotovosti.