Re: datumy pokladních dokladů
Dobrý den,
jako účetní bych řešila pouze zaúčtování pokladních dokladů na základě pokladní knihy. Mají pokladníka, tak ten vám předkládá pokladní doklady , které korespondují s pokladní knihou- očíslované, seřazené, schválené a pod. Připouštím, že spousta lidí často doklady předává k zaúčtování doklady v krabici a účetní přeber si to sama a jak chceš. Ve Vašem případě bych ovšem trvala na pokladní knize a řešila bych pouze zaúčtování. Předložení vyúčtování výdajů z února až v červenci není v žádném rozporu se zákonem, na přelomu roku se to musí řešit časovým rozlišením. Jak to jako účetní chcete jinak řešit? Přečíslovávat pokladní doklady? Dělat novou pokladní knihu? To asi ne.
Re: datumy pokladních dokladů
Ještě dodám, že jako účetní jsem se setkala v malých obč. sdružení s absolutní neznalostí (nevědomostí), jak vůbec vést účetní knihy a evidence. Vždy jsem svoji dobrovolnou výpomoc brala jako příležitost lidem vysvětlit, jak a proč to dělat dobře. Většina lidí dělá věci intuitivně a nutno říct, že docela logicky, ale přesto to má k zákonné evidenci někdy trochu dál. Takže pokud někdo spravuje něčí majetek, což jsou i peníze v hotovosti, pak si určitě záznamy o příjmech a výdajích dělá. Jen tomu neříká pokladní kniha a dost možná si je ani nečísluje. Začala bych tohoto klienta směřovat, jak věci dělat pořádně a správně.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
4. 11. 2016 12:17
Dobrý den,
již delší dobu řeším datumy u poklad.dokladů v Pohodě. Účtuji sport.klub (nejsou plátci DPH). Jejich pokladník mi předává cca 1x za 3 měsíce pokl.doklady k zaúčtování. Můžu je zaúčtovat všechny ke konci daného čtvrtletí (např.doklady leden-březen s datem 31.3.)? A k jakému datu zaúčtovat doklad, který je např. z února a předá mi jej v červenci? Může být v tomto případě při zadávání do Pohody datum vystavení a datum platby stejný? Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, ale nevím zda postupuji správně.
Děkuji.