DPH-auto-registrace

• (neregistrovaný)

18. 11. 2016 11:37

Dobrý den, narazila jsem na dotaz a odpověď, která mě zaskočila,domnívala jsem se, že prodej bude bez daně.mám tedy v tomto naprostý zmatek, je prosím odpověď správná?

Jsme s. r. o., plátci DPH. Minulý měsíc jsme koupili od fyzické osoby – občana, osobní automobil za cenu asi 200 tis. Kč. Podle technického průkazu (TP) byla první registrace tohoto automobilu v roce 2004. My jako s. r. o. jsme dle TP třetím vlastníkem tohoto automobilu. Nyní tento automobil prodáváme (protože došlo k havárii na tomto automobilu a oprava se už nevyplatí) za cenu 85 tis. Kč.
    Musíme z této prodejní ceny odvést DPH 21 %, nebo se jedná o osvobozené plnění?
    Odpověď

1) Připomínám, že od 1. 4. 2009 platí obecně možnost uplatnění odpočtu daně při pořízení osobního automobilu, následný prodej je pak zdanitelným plněním, s výjimkou dodání osobního automobilu pořízeného do 31. 3. 2009, jehož dodání je i po datu 1. 4. 2009 plněním osvobozeným od daně bez nároku na odpočet daně, jsou-li splněny podmínky pro osvobození podle § 62 odst. 2 ZDPH, ve znění platném do 31. 3. 2009.

2) Z výše uvedeného vyplývá, že dodání osobního automobilu pořízeného od osoby, která je osobou nepovinnou k dani (neplátcem), je zdanitelným plněním. Jako plátce dodáváte osobní automobil, který je ve vašem obchodním majetku; to, že automobil byl pořízen od neplátce, nemá vliv na toto dodání zboží, které je zdanitelným plněním a podléhá základní sazbě 21 %.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).