Re: DPH-auto-registrace
Jani, zdá se mi to podivné jako vám, myslím, že u těch aut s registrací do 31.3.2009 by se mělo postupovat stejně bez ohledu na to, jak ho prodávající nabyl. Dřívější osvobození dle §62 platilo na OA, kdy nebyl nárok na odpočet při jeho pořízení , já to vidím, tak, že tedy na každý prodej nebo se mýlím ?
Re:DPH_auto_registrace 2009_další majite
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/KVKDP16092009.pdf
http://www.ucetni-portal.cz/prodej-osobniho-automobilu-po-1-dubnu-2009-vyklad-odstavce-3-prechodnych-ustanoveni-zakona-c-87-2009-sb-kterym-se-meni-zakon-o-dph-55-v.html
Prodej osobního automobilu po 1. dubnu 2009 - výklad odstavce 3. přechodných ustanovení zákona č. 87/2009 Sb., kterým se mění zákon o DPH
V. Závěr
Navrhuji takový výklad třetího odstavce přechodného ustanovení zákona 87/2009 Sb., který je v souladu se Směrnicí a ctí základní princip fungování DPH – princip neutrality: podle tohoto ustanovení je osvobozen prodej osobního automobilu, u něhož nemohl být uplatněn nárok na odpočet daně na vstupu podle § 75 odst. 2 zákona o DPH účinného před 1.4.2009, a to jak první, tak jakýkoli následující prodej, neboť automobil neztrácí dalším prodejem svůj status (tj. vymezení v bodech 1 a 2 přechodných ustanovení). Splnění zákonné podmínky pro osvobození je plátce povinen přiměřeným způsobem prokázat.
Stanovisko Ministerstva financí:
S předkladatelkou projednána úprava textu závěru příspěvku (osvobození prodeje osobního automobilu, u něhož nemohl být uplatněn nárok na odpočet podle § 75 odst. 2). Po této úpravě závěru MF souhlasí s návrhem závěrů předkladatelky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 11. 2016 11:37
Dobrý den, narazila jsem na dotaz a odpověď, která mě zaskočila,domnívala jsem se, že prodej bude bez daně.mám tedy v tomto naprostý zmatek, je prosím odpověď správná?
Jsme s. r. o., plátci DPH. Minulý měsíc jsme koupili od fyzické osoby – občana, osobní automobil za cenu asi 200 tis. Kč. Podle technického průkazu (TP) byla první registrace tohoto automobilu v roce 2004. My jako s. r. o. jsme dle TP třetím vlastníkem tohoto automobilu. Nyní tento automobil prodáváme (protože došlo k havárii na tomto automobilu a oprava se už nevyplatí) za cenu 85 tis. Kč.
Musíme z této prodejní ceny odvést DPH 21 %, nebo se jedná o osvobozené plnění?
Odpověď
1) Připomínám, že od 1. 4. 2009 platí obecně možnost uplatnění odpočtu daně při pořízení osobního automobilu, následný prodej je pak zdanitelným plněním, s výjimkou dodání osobního automobilu pořízeného do 31. 3. 2009, jehož dodání je i po datu 1. 4. 2009 plněním osvobozeným od daně bez nároku na odpočet daně, jsou-li splněny podmínky pro osvobození podle § 62 odst. 2 ZDPH, ve znění platném do 31. 3. 2009.
2) Z výše uvedeného vyplývá, že dodání osobního automobilu pořízeného od osoby, která je osobou nepovinnou k dani (neplátcem), je zdanitelným plněním. Jako plátce dodáváte osobní automobil, který je ve vašem obchodním majetku; to, že automobil byl pořízen od neplátce, nemá vliv na toto dodání zboží, které je zdanitelným plněním a podléhá základní sazbě 21 %.