Re: Lékařská prohlídka - způs. s podmínk
Je zařazen v kategorii 1, šel ke svému obvodnímu lékaři a doslova je v posudku toto: " pracovník je schopen práce - ale na ranní směny - má nemocnou manželku o kterou se musí starat. takže není schopen pracovat na odpolední a noční směny." Toto je prosím vyjádření lékaře.
To není lékařský posudek osvědčující zdravotní způsobilost zaměstnance, ale jakési doporučení jeho obvodního lékaře. Předpokládám, že jste ho na "lékařskou prohlídku" neposlali. Pro klid ve firmě bych postupovala podle § 45 ZP = podle okolností bych nevyhověla.
Bohužel to byl posudek pracovně lékařské prohlídky, pán byl původně dělník a od 01.09.2016 dodatkem ke smlouvě přešel na pozici vrátný (kde je nepřetržitý provoz), proto jsem ho poslala na novou prohlídku, kategorie je to 1 - čili mohl přece jít i ke svému obvodnímu lékaři. Pán už celé skoro 3 měsíce chodí, že se mu tam nelíbí a že to nechce dělat, teď konečně přinesl posudek, kde mu jeho obvodní doktorka napsala toto. Takže fakt netuším co udělat v danou chvíli, dle vedení mu vyhovět nemusíme, jedině že by prokázal, že manželka potřebuje péči jiné osoby II., III. nebo IV. stupně.
To je blbost, vyhovět nemusíte vůbec, zdravotní stav zaměstnance nemá NIC společného se zdravotním stavem manželky. Zaměstnanci pokud se to nelíbí - ať sám ukončí pracovní poměr . Lékaři bych sdělil, že má posuzovat výhradně zdravotní stav zaměstnance, do jeho osobního poměrů mu nic není. Zaměstnanec si svoje soukromé poměry musí řešit sám, nikoliv na úkor zaměstnavatele.
Asi jo, asi jsme - MY - co se tu ptáme naprostí blbci a pitomci a jak je vůbec možné, že tuhle práci děláme? Kolikrát ve Vaší praxi se Vám stalo, že zaměstnanec přišel s takovým posudkem? Určitě se to stává každý týden a opět se opakuji, ale proč je tato diskuse založena? Je to jen pro vyvolené, kteří vše ví a vše znají a potřebují se nám méně zkušeným vysmívat? Omlouvám se, ale poslední dobou, jak to tady pročítám, tak mi to tak připadá a je to smutné......
Děkuji Všem co se mi snažili pomoci a poradit, Vás si neskutečně vážím.
OT: Stačí dodržovat pravidla
>
>>>>>Bohužel to byl posudek pracovně lékařské prohlídky,
>>>>>pán byl původně dělník a od 01.09.2016 dodatkem ke
>>>>>smlouvě přešel na pozici vrátný (kde je nepřetržitý
>>>>>provoz), proto jsem ho poslala na novou prohlídku,
>>>>>kategorie
>>>>>je to 1 - čili mohl přece jít i ke svému obvodnímu
>>>>>lékaři. Pán už celé skoro 3 měsíce chodí, že se mu
>>>>>tam
>>>>>nelíbí a že to nechce dělat, teď konečně přinesl
>>>>>posudek, kde mu jeho obvodní doktorka napsala toto.
>>>>>Takže
>>>>>fakt netuším co udělat v danou chvíli, dle vedení mu
>>>>>vyhovět nemusíme, jedině že by prokázal, že manželka
>>>>>potřebuje péči jiné osoby II., III. nebo IV. stupně.
>>>>
>>>
>>>Děkuji moc za inteligentní a naprosto výstižnou
>>>odpověď. Kéž by Vás tady bylo více takových! :) Přeji
>>>Vám
>>>hezký den.
>>
>>V podstatě mi do toho nic není, ale asi chápu, kam VH
>>mířila.
>>Když chcete řešit nějaký problém, nejprve si
>>nastudujte dostupné informace a pak se ptejte.....
>
>Asi jo, asi jsme - MY - co se tu ptáme naprostí blbci
>a pitomci a jak je vůbec možné, že tuhle práci děláme?
>Kolikrát ve Vaší praxi se Vám stalo, že zaměstnanec
>přišel s takovým posudkem? Určitě se to stává každý
>týden a opět se opakuji, ale proč je tato diskuse
>založena? Je to jen pro vyvolené, kteří vše ví a vše znají a
>potřebují se nám méně zkušeným vysmívat? Omlouvám se,
>ale poslední dobou, jak to tady pročítám, tak mi to tak
>připadá a je to smutné......
>
>Děkuji Všem co se mi snažili pomoci a poradit, Vás si
>neskutečně vážím.
Jedná se především o pravidlo č. 2 - Informace.
Smutné je to, že takřka 4 hodiny jste nebyla schopná sdělit všechny podstatné informace a trousila jste je sem po částech. A to se divíte, že ten, kdo se snaží pomoci, je z takového přístupu znechucen?
Re: OT: Stačí dodržovat pravidla
Pani VH moc se opět omlouvám, ale co jsem dle Vás zatajila? Hned na začátku jsem napsala o co mi jde, chtěla jsem jen radu A) že k takovému posudku nemusí zaměstnavatel přihlížet a vyhovět zaměstnanci nebo za B) že musíme vzít na vědomí tuto skutečnost a zaměstnanci plánovat jen ranní směny. Samozřejmě nám ve společnosti selský rozum napovídal, že A je správně, ale chtěla jsem se ujistit. Za to se tedy omlouvám, to že varianta propuštění ve zkušební době a podobně nejsou možné mi bylo jasné, proto jsem je ani neuvadela.
Tímto bych tuto debatu ráda ukončila, je mi líto co se stalo a omlouvám se pokud jsem někoho pohoršila. Já přišla jen pro řadu od zkušenějších. Mějte hezký večer a hodně pracovních uspechu
Vím, že už jste diskuzi ukončila, ale nedá mi to. :-)
Víte, že zaměstnanec byl od 1.9. zdravotně nezpůsobilý a že jste mu neměli přidělovat práci? Proti posudku se můžete do 10 pracovních dnů od jeho předání odvolat. Zkuste si nastudovat, jak má správný posudkový závěr vypadat. Praktičtí lékaři často neumějí správný posudek vystavit, to je ten důvod, proč je pro zaměstnavatele výhodnější posílat je ke svému lékaři pracovnělékařských služeb a vyhnout se tak problémům s posudky podobnými tomu, který teď máte v ruce.
PS. U noční práce je lékařská prohlídka předepsána každý rok.
Děkuji za další připomínky. Žádost o lékařskou prohlídku zaměstnanec dostal už v 8/2016, nebyl schopný si zajít k doktorovi a my ho kvůli nepřetržitému provozu potřebovali. Pracovat může, tohle byl už jen jeho poslední pokus o to, jak se vrátit zpátky na jiné středisko, o každoročních prohlídkách vím také, celý tento nepřetržitý provoz trval jen 3 měsíce a teď posledního listopadu končí. Někdy je prostě práce "zbytečná".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 11. 2016 10:29
Hezký den, prosím Vás moc o radu, dnes přišel zaměstnanec, který od 01.09.2016 pracuje v nepřetržitém provozu, kde se střídají ve všední dny na ranní, odpolední a noční a o víkendech a svátcích mají ranní a noční 12ti hod. směnu, s potvrzením lékařské prohlídky, že nemůže pracovat na odpolední a noční, protože se musí starat o svou manželku. Do jaké míry jsme jako společnost povinni mu vyhovět? On není sám zdravotně nezpůsobilý, má jen doma nemocnou manželku. (Mimochodem sám tuto práci chtěl vykonávat, postupem času se mu to znelíbilo a chce odejít, jenže nechce odejít sám).
Děkuji moc za odpověď