Hlavní navigace

Nadělávání pátků

  • (neregistrovaný)

    21. 11. 2016 17:00

    Dobrý den,
    chtěl bych Vás poprosit o radu, ohledně nadělávání.
    Věc se má tak, že firma nařídila vybrat dovolenou do polou listopadu s tím, aby nám zbyli čtyři dny na vánoční svátky. Firma je na tom špatně a tak nyní přišla s tím, že pátky budeme doma, ale ne na 60% či dovolené, ale chce nám nařídit, abychom si vše napracovali (mimo logické myšlení). Je možné, aby nám nařídila firma nadělávání pátků, když firma může za to, že není práce, tedy pracovní překážka je na straně zaměstnavatele.

    Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2016 19:58

      VH

      Re: Nadělávání pátků
      Předně - zaměstnavatel je ten, kdo organizuje výkon práce, kdo rozvrhuje pracovní dobu. Vzhledem k tomu, že neuvádíte dost informací, dá se odpovědět pouze obecně - pokud zaměstnavatel dodržel stanovené postupy, je v jeho kompetenci měnit harmonogram pracovních směn.

    • 21. 11. 2016 22:10

      PavelSla (neregistrovaný)

      Re: Nadělávání pátků
      Pracovní doba dle smlouvy je pevná v jednosměnném provozu a to od 6:00 do 14:00 po - pá.
      Zaměstnavatel již má problémy sehnat dostatek práce, aby byl schopný dodržet tuto pracovní smlouvu, proto navrhnul pátky doma, aby ušetřil na dalších energiích, plyn, eletrika. Pátek se má nadělávat během těchto čtyř dnů. Je tato možnost zaměstnavatele v pořádku, nebo je to již v rozporu s podepsanou smlouvou na pevnou pracovní dobu po - pá od 6:00 - 14:00?
      Snad jsem popsal danou situaci správně.

    • 21. 11. 2016 22:29

      VH

      Re: Nadělávání pátků
      Pracovní doba se sice zpravidla rozvrhuje do 5 dnů, ale jak už jsem psala, rozvržení PD a jeho změna je v kompetenci zaměstnavatele. Rozvržení PD do 4 dnů po 10 hodinách je možné, nepřetržitý odpočinek mezi dvěma směnami bude dodržen. Změna musí být provedena nejméně 2 týdny předem.
      Jestli je něco v rozporu s podepsanou smlouvou, se nedá posoudit, bylo by třeba se s obsahem smluvního ujednání seznámit. Ale vzhledem k tomu, že PD rozvrhuje zaměstnavatel a že se jedná o jeden z údajů, o kterých je zaměstnavatel povinen zaměstnance informovat, zpravidla se v PS nejedná o smluvní ujednání, ale o informaci, kterou zaměstnanec bere na vědomí. Je-li to tak, pak zaměstnavatel souhlasu zaměstnance ke změně nepotřebuje, opět zafunguje jen písemná informace.

    • 21. 11. 2016 22:31

      VH

      Re: Nadělávání pátků
      A změňte si nadpis - nejedná se o nadělávání pátků, ale o změnu rozvržení pracovní doby.

    • 21. 11. 2016 22:42

      PavelSla (neregistrovaný)

      Re: Nadělávání pátků
      Děkuji za užitečné informace, Za nadpis se omlouvám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).