Re: Auto na leasing-technické zhodnocení
Děkuji všem za odpověď, asi jsem se do toho moc zamotala.
Díky Moc Lenka B.
A prosím, kde je vymezen pojem "OPRAVA"?
Je mi divné, že něco nazvu opravou, a i když to je za 260.000,- tak si to mohu dát do rovnou nákladů (výdajů).
Řekla bych, že uvedení nabouraného auta do původního stavu je "rekonstrukce". Vždyť pojem "oprava" Zákon o daních z příjmů nezná.
:-)
DPH si necháte vrátit v každém případě!!!!!!!!!
DPH se neodpisuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Já se snažím, aby mne někdo odpověděl na mé úvahy.
Všichni tu říkají, že opravu si mohu dát rovnou do výdajů (nákladů), ale já jsem v Zákonu o dani z příjmu vůbec nenašla pojem "OPRAVA". Tudíž by mne zajímalo o co se opírá tvrzení o "OPRAVĚ".
No to je sice fakt, že se dph neodpisuje, ale pokud se jedná o technické zhodnocení u auta, tak na vrácení dph není nárok pokud technické zhodnocení přesáhne částku 40 000. Proto můj úděs, ovšem u rekonstrukce je napsáno: zásah do majetku, který má za následek změnu jeho účelu nebo technických parametrů - čili to je na diskuzi, na druhé straně Vám musím dát za pravdu, že slovo "OPRAVA" se v zákoně opravdu nevyskytuje, tuto problematiku jsem právě řešila před půl rokem a jak je vidět asi jsem ji nevyřešila.
Zdravím Lenka
Principielně vycházíme z toho, že § 24 zákona o daních z příjmů (ZDP) vymezuje pozitivně co je "daňovým nákladem" a negativně vymezuje, co už "daňovým nákladem" není, § 25 ZDP naopak vymezuje negativně co není "daňovým nákladem" a co už naopak "daňovým nákladem" je. §§ 26 a násl. ZDP hovoří o majetku a způsobech jeho odepisování. Pokud nikde nenajdeme vymezení pojmu oprava, pak vyjděme z toho, že se nejedná o hmotný majetek (není vymezeno v §§ 26 a násl. ZDP) a nejedná se o "nedaňový náklad" (není vymezeno v § 24 ZDP negativně ani v § 25 ZDP pozitivně) a jedná se tedy o "daňový náklad" v poplatníkem prokázané výši podle § 24, odst. 1, ZDP.
Mimo jiné - nikde v ZDP nenajdete definici pojmu "zboží" a ještě nikoho nenapadlo, že zboží není daňovým nákladem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
3. 10. 2005 22:53
Nevím si rady: s.r.o má automobil na leasing, zůstatková cena je 350 000, po havárii byla na autě provedena oprava za 260 000 včetně dph - mohu tohle účtovat do oprav a rovnou odepsat? A nechat si vrátit dph? Nebo to je již technické zhodnocení.
Děkuji za odpověď Lenka