Hlavní navigace

Exekuce na daňový bonus

  • (neregistrovaný)

    1. 12. 2016 11:04

    Dobrý den, prosím o radu. Máme zaměstnankyni, na kterou pořád chodí nějaké exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů. Této zaměstnankyni vychází každý měsíc daňové bonusy (je samoživitelka, 3 děti). Exekuce se na tyto bonusy nevztahují, je to tak? Co by muselo být uvedeno v exe. příkazu, aby se exekuce vztahovala na tyto bonusy? Přímo že jde o exekuci na daňový bonus? Nebo "jiné pohledávky"? Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2016 11:13

      hapka (neregistrovaný)

      Re: Exekuce na daňový bonus
      Poplatník daně z příjmů fyzických osob má podle ustanovení § 35c zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti. Je-li nárok poplatníka na daňové zvýhodnění vyšší než jeho daňová povinnost, je vzniklý rozdíl daňovým bonusem. Daňový bonus nelze dle rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci čj. 3 VSOL 852/2011 ze dne 11. 5. 2012 započítávat do čisté mzdy povinného pro účely srážek ze mzdy povinného. Avšak s ohledem na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze ze dne 18. 3. 2013 čj. 1 VSPH 241/2013 jej lze postihnout jako jinou peněžitou pohledávku ve smyslu ustanovení § 312 a násl. občanského soudního řádu ve spojení s ustanovením § 52 exekučního řádu.

      Vrchní soud v Praze ve svém rozhodnutí judikoval, že daňový bonus není dávkou určenou k výživě dítěte, ale je pouze nástrojem daňové optimalizace. Jelikož daňový bonus je příjmem povinného a zároveň se nejedná o plnění, které by bylo uvedeno v § 299 OSŘ a jež by bylo vyloučeno z exekučního postihu, je daňový bonus postihován jako jiná peněžitá pohledávka povinného za jeho zaměstnavatelem. Daňový bonus se ve prospěch takové exekuce srazí celý.

    • 1. 12. 2016 11:14

      hapka (neregistrovaný)

      Re: Exekuce na daňový bonus
      Vzhledem ke skutečnosti, že na provedení exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky se nevztahují ustanovení o nezabavitelné částce, srazí se daňový bonus na základě exekučního příkazu k provedení exekuce dle § 312 OSŘ přikázáním jiné peněžité pohledávky celý. Na exekuční příkaz dle § 312 OSŘ přikázáním jiné peněžité pohledávky se nevztahuje pořadí, které získaly jednotlivé pohledávky při srážkách ze mzdy dle ustanovení §§ 276 až 302 OSŘ. Bude-li tedy plátci mzdy doručena exekuce dle § 312 OSŘ na daňový bonus, bude srážka daňového bonusu provedena podle tohoto exekučního příkazu neprodleně.

      Z výše uvedeného vyplývá, že daňový bonus nelze postihnout exekucí na mzdu, ani při provádění srážek na základě dohody o srážkách ze mzdy. Lze jej však vymoci exekucí dle ustanovení § 312 OSŘ – přikázáním jiné peněžité pohledávky. Obdobně to platí i při ročním zúčtování.

    • 1. 12. 2016 12:00

      K. (neregistrovaný)

      Re: Exekuce na daňový bonus
      Děkuji moc. Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).