Re: Pro paní Lídu - sdružení a auto
Nejsem sice Lída, ale pokusím se odpovědět. Pokud jsem správně pochopila, tak společníci nevložili do OM svá auta. Využívají je k podnikání a budou si nárokovat náhrady za PHM a opotřebení auta ve výši 3,80 Kč/km. Pak každému proplatíte částku podle ujetých km (jednomu 1000,00 a druhému 3000.00 Kč). Tyto výdaje se při rozdělování příjmů a výdajů budou dělit v poměru dle smlouvy o sdružení. Co nelze dělit, a bude výdajem každého společníka samostatně, je silniční daň. Takže, co kdo projezdí, to dostane zaplaceno z peněz sdružení a nato si tento výdaj rozdělí (třeba 50:50).
Co ale v případě, že přijmy z nějakých zakázek jdou na jedno IČO a další příjmy jdou na druhé IČO? To, co jste popsala by šlo jen v případě, že by jeden vykazoval nulu a měl by jen zisk ze sdružení a druhý by měl na své IČo veškeré příjmy a výdaje. Ale v tomto případě bude každý platit ze svého podnikatelského účtu své PHM a ten ,který projezdí více, bude na tom hůř. Tak to chápu já.
1. varianta: Podnikají ve sdružení. Jeden účastník sdružení je pověřen vedením účetnictví, vede evidenci DPH a účetnictví za celé sdružení. Cestovní náhrady si vyplatí podle počtu ujetých km. Příjmy a výdaje si dělí v dohodnutém poměru. Pokud tedy podnikají pouze jako účastníci sdružení, pak nelze evidovat příjmy ani výdaje mimo daňovou evidenci za sdružení.
2. varianta: Jsou účastníci sdružení a za sdružení budou postupovat podle bodu 1. Dále každý sám podniká na své IČO v činnosti, pro kterou neuzavřeli smlouvu o sdružení. Výdaje a příjmy za tuto činnost mimo sdružení jsou pouze těchto FO. V tomto případě by ten, který je pověřen vedením DE (nebo účetnictví) musí zajistit, aby bylo možno zjistit data za sdružení a data FO.
3. Pokud auto není v obchodním majetku (uvádíte, že je soukromé), pak nelze proplácet doklady za nákup PHM (uvádíte, že si proplácí PHM z účtu), ale mohou si proplatit cestovní náhrady.
V každém případě se musíte odrazit od smlouvy o sdružení, zda jsou auta vložena do OM nebo ne, kdo je pověřen vedením účetnictví (DE).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
5. 10. 2005 7:28
Psala jste mi, Vaše poznatky ke sdružení a automobilu v něm. Ale u mě je trošku problém, že ze začátku bude každý ze společníku mít své auto a každé bude soukromé k firemnímu použití. To znamená, že jeden načerpe a projezdí za měsíc benzín za 1000,- a druhý třeba za 3000,-. A samozřejmě ten druhý bude v nevýhodě a PHM či kilometry toho druhého nelze "si přivlastnit". Co teď?Děkuji