Re: počet vych. dětí
Přesně, jak odpovídá p. Líba, potřebuji mít správně ELDP, ještě Vás tedy poprosím, jakou páku tedy na ty lidi máte, pokud se brání oznámit o počtu dětí....děkuji
Aha, z dotazu jsem nepochopila, že už požádala o důchod.
Když tedy požádala o starobní důchod, tak bych zkusila zavolat na OSSZ, protože tam při žádosti musela předložit rodné listy dětí.
Jinak jste ale museli jako zaměstnavatel vyplňovat tiskopis Potvrzení zaměstnavatele při podání žádosti o důchod jeho zaměstnance
podle § 83 zákona č. 582/1991 Sb., v platném znění
a tam je kolonka: Datum přiznání výplaty dávky od - nejdříve může po dovršení věku, tak že byste měli vědět, od kdy může podle zákona požádat. Nebo se mýlím?
Nemyslím, že je důležité, jestli už požádala o důchod. V polynech k vyplnění ELDP je toto:
"Po dovršení důchodového věku zaměstnance rozdělí zaměstnavatel údaje o době pojištění do dvou řádků,
tj. první řádek do dne předcházejícího dni dovršení důchodového věku a do druhého řádku ode dne
dovršení důchodového věku s vyznačením znaku „D” na druhé pozici trojmístného kódu. "
Tak teď už tomu vůbec nerozumím.
Spousta zaměstnanců pracuje dál i po dovršení důchodového věku, aniž by požádali o starobní důchod. Já žiju v domění, že dokud nepožádají o starobní důchod, vyplňuji normálně každý rok ELDP jako každému jinému zaměstnanci a ono to není pravda?
Musím každému zaměstnance hlídat důchodový věk a po jeho dovršení, bez ohledu na podání žádosti o důchod, rozdělit ELDP do dvou řádků?
Re: ELDP důchodový věk - 2 řádky?
Tak máte pravdu, už jsem to našla, omlouvám se. Doufám, že mzdové programy toto ohlídají, protože kde jsou stovky zaměstnanců a převážně třeba žen, tak potěš koště, když musejí hlídat podle počtu dětí, kdy mají důchodový věk a skutečně třeba ani počty vychovaných dětí neznají. Tedy alespoň údaj o počtu vychovaných dětí se snad při vstupu do PP nevyžaduje. U mužů je to jednodušší. A to přitom asi vůbec nerozhoduje, jestli vůbec na důchod je nárok, tedy jestli má počet odpracovaných let.
Možná tam je s výchovou dětí třeba nějaký zádrhel. Řekla jste jí, proč to chcete vědět?
"Podmínka výchovy dítěte pro nárok ženy na starobní důchod je splněna, jestliže žena osobně pečuje nebo pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti alespoň po dobu deseti roků. Pokud se však žena ujala výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho věku, je podmínka výchovy dítěte splněna, jestliže žena osobně pečuje nebo pečovala o dítě ve věku do dosažení zletilosti aspoň po dobu pěti roků; to však neplatí, pokud žena před dosažením zletilosti dítěte přestala o dítě pečovat."
To jsem jí říkala, kvůli čemu to potřebuji, ale tato paní je prostě trochu problematičtější a pořád mluví dokola, že je to její soukromá věc, proto bych ráda věděla, pod jakým § bych se proti ní mohla ohradit, aby mi přinejhorším podepsala formulář, že odmítá říci počet vychovaných dětí a případné penále za špatně udělaný ELDP by hradila ona. Děkuji
Není zač.
>>>>Dobrý den, prosím Vás o radu. Zam-yně r. 1956 nám
>>>>odmítá říci, kolik dětí vychovala. My se domníváme,
>>>>co
>>>>se
>>>>o ní vykládá, že vychovala 2 děti a v prosinci už by
>>>>měla mít důchodový věk. Poradíte jakým § bychom jí
>>>>mohli pohrozit, aby jsme měli správně ELDP????
>>>>Děkuji za odpovědi.
>>>
>>>To jsem jí říkala, kvůli čemu to potřebuji, ale tato
>>>paní je prostě trochu problematičtější a pořád mluví
>>>dokola, že je to její soukromá věc, proto bych ráda
>>>věděla, pod jakým § bych se proti ní mohla ohradit,
>>>aby mi
>>>přinejhorším podepsala formulář, že odmítá říci počet
>>>vychovaných dětí a případné penále za špatně udělaný
>>>ELDP by hradila ona. Děkuji
>>
>>Myslím, že za tohle vám žádné penále nedají.
>>Předpokládejte prostě, že žádné děti nemá, když s tím
>>dělá
>>tajnosti. Ať si to pak vyřeší sama, až bude o důchod
>>žádat.
>
>O.k., děkuji Vám velice za ochotu. Pěkný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 12. 2016 9:05
Dobrý den, prosím Vás o radu. Zam-yně r. 1956 nám odmítá říci, kolik dětí vychovala. My se domníváme, co se o ní vykládá, že vychovala 2 děti a v prosinci už by měla mít důchodový věk. Poradíte jakým § bychom jí mohli pohrozit, aby jsme měli správně ELDP????
Děkuji za odpovědi.