Hlavní navigace

Podpora v mateřství - otec

  • (neregistrovaný)

    13. 12. 2016 9:50

    Dobrý den, prosím o radu v záležitosti podpory v mateřství, kterou požaduje otec. Otec je náš zaměstnanec (již 2 roky - doba určitá), jeho přítelkyně porodila počátkem prosince dítě, a otec požaduje, abych mu vyplnila Přílohu k žádosti o dávku. Jeho přítelkyně prý snad nemá nárok, protože nesplňuje podmínky - sice pracovala, ale pak byla dlouho na nemocenské. Zatím jsem nic takového neřešila, proto bych poprosila zkušenější o radu. Zatím jsem se dočetla jen to, že otec může nastoupit na mateřskou až po šestinedělí matky a snad to může být i tak, že nadále chodí do práce a o dítě se stará matka.
    1.) Především bych poprosila o informaci, jaké povinnosti jako účetní mám v této záležitosti - kromě toho, že vyplním zaměstnanci tento formulář.
    2.) Jak dlouho v tomto případě podpora v mateřství bude trvat a jaké povinnosti s tím budu mít do budoucna?
    3.) Jaké doklady bych měla požadovat po zaměstnanci na prokázání slevy na dítě (není ženatý) - doložil mi rodný list dítěte, na základě kterého bych mu měla již za prosinec uplatnit tuto slevu. Je ještě něco potřeba?
    Děkuji předem za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 12. 2016 11:29

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Podpora v mateřství - otec
      Nejdřív zjistěte, jestli skutečně chce otec zůstat doma a pobírat PPM. V takovém případě by nemohl pracovat v zaměstnání, z jehož pojištění by PPM pobíral, protože to je dávka nemocenského pojištění.

      http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#26

      Otcové často potřebují jen prokázat výši DVZ pro PPM při podávání žádosti o rodičovský příspěvek, aby si matka mohla zvolit délku a výši RP, když sama má DVZ příliš nízký nebo žádný.

      http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp

      Kromě rodného listu pro poskytnutí daňového zvýhodnění potřebujete ještě potvrzení zaměstnavatele matky, že ona neuplatňuje.

    • 13. 12. 2016 11:48

      evca01 (neregistrovaný)

      Re: Podpora v mateřství - otec
      ------------------------------------------------
      Zaměstnanec - otec mi nebyl schopen zpočátku říct, o jakou dávku chce žádat a v žádosti uvedená není, takže jsme se dopracovali k tomu, že nechce být doma, že bude dále pracovat a jde mu o rodičovský příspěvek, který přesně jak píšete, by se počítal z jeho příjmů. Takže stačí vyplnit tiskopis, uvést vyměřovací základy zaměstnance za 12 měs. a tím mé povinnosti končí?

    • 13. 12. 2016 11:55

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Podpora v mateřství - otec
      Vyplňte mu to a myslím, že to musí mít potvrzené od OSSZ, tak ať si tam s tím dojde.

    • 13. 12. 2016 12:02

      evca01 (neregistrovaný)

      Re: Podpora v mateřství - otec
      Děkuji. Jen se ještě zeptám, teď tu zaměstnance nemám, aby mi odpověděl, ale mám takový dojem, že ta jeho přítelkyně už není zaměstnaná. Vysvětloval mi něco v tom smyslu, že po ukončení nemocenské ukončila zaměstnání. Potřebuji od ní i v případě, že nemá zaměstnavatele nějaké potvrzení?

    • 13. 12. 2016 12:07

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Podpora v mateřství - otec
      Já bych od ní chtěla čestné prohlášení, že daňové zvýhodnění neuplatňuje. Ovšem určitě se ozve někdo, že zákon o dani z příjmu to nevyžaduje.

    • 13. 12. 2016 12:21

      evca01 (neregistrovaný)

      Re: Podpora v mateřství - otec
      Tak děkuji za rady. Já jsem taky pro to mít nějaký doklad - byť čestné prohlášení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).