Re: Student prosi o radu - vyrobni rezie
Máte pravdu, nezle dát vše z učtů 502 apod. přímo na výrobní rezii. Ale pokud to je potřeba pro kalkulace, dá se vypočítat třeba kolik % sežere výroba a kolik administrativa (pokud nemá každá svoje el. hodiny). Postupy jsou individuální, záleží jak si to v daném podniku nastaví. Já osobně z praxe znám spíše člernění HV na provozní tedy účty 50-55 a 60-64 pak finanční tu jsou účty 56-57 a 66 a pak mimořádný HV účty 58 a68.
No snad jsem vám aspoň trošku pomohla.
Hezký den, a hodně úspěchů ve studiu.
Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tisíce korun zpět na daních. Oblíbená sleva se po letech vrátí
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
6. 10. 2005 9:26
Dostal jsem dotaz od zkousejiciho, ktere ucty mohou patrit do vyrobni rezie pro vycisleni ceny HV. Urcite to zalezi na analytickem rozdeleni uctu u jednotlivych firem. POdle mne ale neni napr. na uctech 502 energie mozne rozlisit, ktera energie souvisi s vyrobou a ktera s administrativou atd.... To same si myslim o takovem tom drobnem materialu, jako je drobny majetek, kancelarske veci apod, jak je zde mozne urcit, co je soucasti vyrobni rezie. Mozna se uplne pletu, muzete se prosim podelit o prakticke zkusenosti. Dekuji.