Hlavní navigace

Povinnost placení záloh na soc.poj.

  • (neregistrovaný)

    3. 1. 2017 14:57

    Poradíte? Šéf mi tvrdí, že živnostník, který měl vloni hlavní samostatně výdělečnou činnost a teď od 1.1.2017 nastoupil na HPP a z živnosti se mu stane vedlejšák, že už nemusí za leden posílat zálohy na sociální pojištění. Když prý podá nějaké prohlášení...je to prý novinka od 1.1.2017...no já to nikde nenašla...na sociálku jsem volala a tam mi řekli, že platit musí do doby než podá přehled za rok 2016. Nevíte někdo o této "novince"?? Dle mého je to blbost.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2017 15:43

      Libuše Vlasta (neregistrovaný)

      Re: Povinnost placení záloh na soc.poj.
      Vzhledem k tomu, že se z něj stala OSVČ "vedlejší", tak by nemusel platit zálohy, vypočtené z minimálniho základu, ale zálohy, vypočtené ze skutečných příjmů podle naposledy podaného Přehledu. Oznámení důvodu pro výkon vedlejší SVČ je dobrovolný úkon OSVČ. Zde jsem zjistila, že výklady úředníků se různí co se týká okamžiku, od kdy lze případné snížené zálohy provést
      Svému klientovi, kterému by snížení záloh pomohlo, bych doporučila, aby navštívil příslušnou OSSZ, oznámil jim, že od určitého data je zaměstnán a že tak splňuje podmínky pro "vedlejší" činnost. A domluvil se s nimi na snížení záloh.

      Ze stránek ČSSZ
      Od 1. 1. 2014 již může být považována za vykonávající vedlejší činnost i při účasti na nemocenském pojištění OSVČ, a to v měsících, ve kterých trval důvod pro výkon vedlejší činnosti alespoň po část měsíce a toto období se alespoň částečně kryje s výkonem činnosti.

      Změnu od 1.1.2017, že by se nemusely platit zálohy u OSVČ vedlejší v případě, že jí zálohy z předchozího Přehledu vychází, jsem nezaznamenala.

    • 3. 1. 2017 15:52

      Libuše Vlasta (neregistrovaný)

      Re: Povinnost placení záloh na soc.poj.
      Omlouvám se za nepřenost, nebude muset platit zálohy vypočtené podle minimálního vyměřovacího základu, stanoveného pro hlavní činnost OSVČ, ale bude moci platit zálohy, vypočtené ze skutečných příjmů podle naposledy podaného Přehledu se zohledněním minimálního vyměřovacího základu, stanoveného pro vedlejší činnost OSVČ. Uf

    • 3. 1. 2017 16:01

      Heavy (neregistrovaný)

      Re: Povinnost placení záloh na soc.poj.
      Platit tedy tak jako tak musí, že? Nebudou prostě nulové

    • 3. 1. 2017 18:54

      Maxx (neregistrovaný)

      Re: Povinnost placení záloh na soc.poj.
      Podle mě možná nebude muset platit - pokud v přehledu za 2015 vyšel tak nízký vym. základ, že by to nezakládalo účast (a kdyby byl v 2016 vedlejší, tak by platit vůbec nemusel).
      Takže - možná bude platit stejně, možná míń a možná nebude platit vůbec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).