Přefakturace květin

• (neregistrovaný)

11. 12. 2012 22:03

Dobrý den,
    s kolegyní máme rozdílný názor na přefakturaci řezaných květin do Francie, tak bych Vás poprosila o Vaše vyjádřejí.
    Jsme plátci DPH a koupili jsme řezané květiny od neplátce daně, které jsme zaúčtovali na 315 a máme je přefakturovat plátci DPH do Francie.
    Kolegyně chtěla, abych fakturu za tyto květiny - dárek pro klienta vystavila a zaúčtovala se službovým režimem reverse charge s odkazem na paragraf 9 zákona o DPH.

Já si myslím, že by bylo správnější tyto květiny nefakturovat jako reverse charge, z důvodu, že květiny  máme zaúčtované na 315 tak bych použila daňový režim, který je na původním dokladu - a protože je to od neplátce DPH - tak  0 sazbu DPH. Jen nevím přesně, jaký napsat odkaz na fakturu - podle jakého  paragr.by to bylo fakturované.

Kolegyně o tom nechtěla diskutovat, já nechápu proč chtěla zaúčtovat fakturu jako RS pro služby a použít odkaz na par.9 - což jsou služby.
    Vždyť jsou to květiny - tj. zboží, nikoliv služba.
    Můžete mi prosím napsat, jak by se to mělo správně přefakturovat.
    Děkuji.
    Jana Seidlerová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 12. 2012 22:35

bez přezdívky

Dobrý den,

z dotazu není zřejmé, na základě jakého smluvního vztahu k dodání zboží dochází (proč hovoříte o "přefakturaci"). Nicméně je fakt, že vy, coby plátce nyní dodáváte zboží, tedy uskutečňujete zdanitelné plnění. A protože je odběratelem plátce se sídlem v EU, je toto plnění osvobozeno od DPH (a bude zdaněno ve Francii), tedy reverse-charge.

Skutečnost, že zboží je pořízeno od neplátce, nemá na naši úvahu žádný vliv.

Vaše kolegyně možná měla na mysli vyžití § 36 odst. 11 ZDPH - nezahrnutí do základu daně, tedy nezdanění na výstupu, částky, kterou byste obdrželi od odběratele coby úhradu částky VYNALOŽENÉ JEJÍM JMÉNEM. Ze zadání ovšem nelze dovodit, zda by to mohl být tento případ.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).