Re: Smluvní odstupné leasing
Děkuji za odpověď, ale nešlo by to obejít tímto způsobem, který jsem našla v jedné předchozí diskuzi, cituji:
"Pokud je účtováno odstupné, pak to správci daně posuzují jako provizi za postoupení práva nájmu na nového nájemce a dodaňují DPH 19 % (§ 14/1a,b). "
Moc děkuji, pokud se k tomu ještě někdo vyjádří. J.F.
Re: Smluvní odstupné leasing
Obávám se, že nikoliv. Správci daně toto odstupné nad zaplacenou a nevyčerpanou akontaci nebo provizi za postoupení práv posuzují jako platbu nad rámec smluveného nájemného a pokud je zaúčtováno v nákladech, tak doměřují. Nelze ani zahrnout do vstupní ceny DHM po odkoupení předmětu leasingu. Několikrát se tato situace řešila i na školeních. Odpověď lektorů byla vždy shodná. Nelze uplatnit jako daňový náklad. Ocituji vám komentář ke zmíněnému § 25/1 ze). "Jedná se o úpravu na změny v § 24 odst. 2 písm. h) zákona, týkající se uplatňování nájemného při postoupení smlouvy o finančním leasingu. Daňovým výdajem není částka nájemného přeplacená druhým nájemcem prvnímu nájemci v souvislosti s postoupením - cesí leasingové smlouvy". Průchodné by bylo např. přeúčtování vybavení auta, které původní nájemce do auta pořídil (autorádio, tažné zařízení, přefakturace náhradních dílů, pískování oken apod.). Tato částka by však s kupní cenou (v případě OA včetně DPH) nesměla překročit částku 40000,00 Kč, jelikož nemáte souhlas s technickým zhodnocením předmětu nájmu (nebo si takový souhlas vyžádat).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
7. 10. 2005 11:40
Převod leasingu osobního auta, mám fakturu s rozpisem:
1. odstupné - zůstatek první splátky, 0% DPH
2. smluvní odstupné - 19% DPH
Nejsem si jistá, jak mám zaúčtovat hlavně to smluvní odstupné - rozpouštět do nákladů? Jednorázově do nákladů? Přičíst k ceně auta až při odkoupení? Uplatnit DPH? Moc prosím o radu. J.F.