Proplacená dovolená

• (neregistrovaný)

12. 12. 2012 13:01

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jaké je rozhodné období pro výpočet hodinového průměru na dovolenou.
    V lednu 2009 jsem byla týden v pracovní neschopnosti. V únoru 2009 jsem odpracovala prvních 10 dní.Poté jsem byla v pracovní neschopnosti. V srpnu 2009 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. V únoru 2010 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou.
    V březnu 2010 jsem čerpala dovolenou. Vznáším tento dotaz, protože jsem přesvědčena, že mi zaměstnavel nesprávně určil rozhodné období pro výpočet hodinového průměru na dovolenou.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 12. 2012 18:39

autorka

Dobrý den,

rozhodným obdobím pro pracovněprávní účely je dle § 354 zákoníku práce předchozí kalendářní čtvrtletí. Protože jste v tomto období neodpracovala alespoň 21 dnů, použije zaměstnavatel pravděpodobný výdělek.

Pravděpodobný výdělek zjistí dle § 355 zákoníku práce zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).