Re: Účet kreditní karta
Omlouvám se to je anakytika, protože tento účet je samostatný a nebjevuje se na výpisech hlavního bankovního účtu, potřebovala jsem poradit jak ho zaúčtovat od vzniku tohoto účtu , popřípadě jistinu, úroky , platby faktur . Taky když tento předpis splátky tj. jistina + úrok jde z našeho hlavního účtu tak přes 261. Já se omlouvám nemám s tím zkušenosti a proto je možné, že se špatně ptám. Ale přesto děkuji za odpovědi.
*** Chápu, že je to analytika k nějakému bankovnímu účtu. Ale Vy jste přece finance z úvěru nedostali na nějaký bankovní účet, ne? Vy přímo z úvěru hradíte své závazky (kartou). Proč to čerpání úvěru přetahujete přes ten účet 221.2? Něco koupíte - vznikne Vám náklad a zároveň závazek vůči dodavateli (5xx/32x) a ten závazek hradíte kartou přímo z úvěru (32x/23x) a naskočí Vám úrok (56x/23x). Pokud je to jinak, tak mě opravte ***
Ano je to tak jak píšete, protože jsem se s tím setkala poprvé a
vždycky mi přišel výpis ke kreditní kartě tak jsem to vzala přes ten účet 221.2. Jestli to teď dobře chápu tak do účetnictví nedávám žádných 150000,- Kč, ale účtuji pohyby na kartě přes účet 231 a to jak úhrady faktur tak i úroky a splátka jistiny:
úhrada faktury 321/231
spl.jistiny 231/ tady nevím jak účtovat
úrok 562/231
a peníze které posíláme z našeho účtu na účet kreditní karty to taky nevím jak zaúčtovat. Jsem z toho zmatená. Prosím poraďte jak to má být správně. Moc děkuji
*** Ano - pokud Vám peníze z úvěru nepřijdou na Váš BÚ nebo nevyberete na pokladnu, pak není důvod je protahovat přes nějaký účet. A všechno, co budete zasílat na úvěrový účet, jsou splátky úvěru: pošlete z banky (D 22x) určitě přes peníze na cestě (MD 26x), a když dorazí na úvěrový účet pak 23x/26x. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
10. 10. 2005 10:44
Dobrý den,
děkuji za odpovědi k bankovnímu úvěru, ale chtěla jsem se zeptat jak se účtují určité položky. Máme bankovní úvěr - kreditní kartu na 150 000,. Kč tak že účtování je poskytnutí bank. úvěru krátk. což je 221.2/231.1
úhrady z tohoto účtu by měly být 321.1/221.2
jistina 231.1./221.2
úrok 562.1 /221.2
peníze na tento účet posíláme z našeho hlavního účtu a to zaúčtuji jako peníze na cestě 221.2/261.2
Když to všechno takto zaúčtuji nevychází mi zůstatek na výpise jak účtu tak jistiny. Určitě dělám někde chybu. Poradíte mi prosím? Moc děkuji předem za všechny odpovědi. Lenka