Re: Výkazy pro ČSÚ - povinné?
89/1995 Sb. Zákon o státní statistické službě
§ 10 Program statistických zjišťování
(3) U statistických zjišťování uvedených v programu statistických zjišťování mají zpravodajské jednotky zpravodajskou povinnost.
§ 15
Podmínky plnění zpravodajské povinnosti
(1) Náklady spojené se splněním zpravodajské povinnosti, které vzniknou zpravodajské jednotce, nese tato jednotka sama.
(3) Splnění zpravodajské povinnosti nelze odmítnout s odvoláním na ustanovení zvláštních předpisů o dodržování obchodního tajemství.
§ 26
(1) Právnická nebo podnikající fyzická osoba se jako zpravodajská jednotka dopustí správního deliktu tím, že nesplní zpravodajskou povinnost podle § 10 odst. 3.
(2) Za správní delikt podle odstavce 1 se uloží pokuta do 100 000 Kč.
Ano, pokud vás ČSÚ vyzve k vyplnění statistik, máte povinnost vyhovět, vyplnit a včas odeslat.
Nám se například vloni stalo, že nám poslali k vyplnění roční výkaz pro průmyslové odvětví, které se naší podnikatelské činnosti vůbec netýká. Na ČSÚ nám sdělili, že stejně musíme vyplnit, takže jsem odevzdávali "vynulovaný" dotazník o ničem.
Ale museli jsme.
Stalo se mi: klient mi zpřístupnil datovku, v té jsem našla nepřečtenou výzvu ze statistiky, vyplnění účetních výkazů. Vůbec mi o tom neřekl, takže odesláno nebylo.
Už tam byla i výzva k vyplnění, s hrozbou pokuty. Výkazy jsem vyplnila a poslala asi rok po termínu.
Zatím je klid, žádný postih z toho nebyl, další výkazy po tom klientovi už nechtěli.
Výkazů jsem vyplňoval hodně. Pravda u některých firem oznámení od ČSÚ vedení ignorovalo, jinde záměrně neposlali a čekali co se bude dít. V polovině případů se nic nedělo, v druhé polovině přišla upomínka a nakonec jsme výkazy poslali. Z jiného soudku - polovina výkazů se týká oblastí, které vůbec nesouvisí s daným podnikáním, takže se posílají nulové výkazy.
Co mě ale irituje nejvíce je to, že mi případá, že čím více s ČSÚ spolupracujete, tím více výkazů k vyplnění vám posílají:)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
25. 1. 2017 14:34
Dobrý den,
chci se zeptat, zda máme POVINNOST vyplňovat výkazy pro ČSÚ, a pokud ano, tak podle jakého zákona.
Už nám zaslali 5 výkazů a vedoucí stávkují, že je vyplňovat nebudou.
Děkuji za odpověď.