Hlavní navigace

II pilíř nenahlášeno zaměstnancem

  • (neregistrovaný)

    27. 1. 2017 9:52

    Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec nenahlásil, že měl II pilíř. Skončil a až po nějaké době došel dopis, že zaměstnanec byl v II pilíři a chtěli po nás plno papírů. zaměstnanec si dám doplatil nějakou částku na FÚ. Tu částku chce po nás. My měli ale už zavřené účetnictví, vše podané.
    Nechtěli jsme otevírat účetnictví a dělat dodatečné a znovu platit účetní a daňového poradce, tak se to nechalo být. Zaměstnanec uznal že je to jeho blbost a byl klid.
    Ted se situace mění, zaměstnanec po nás chce peníze které musel sám zaplatit na FÚ s tím že my jsme měli povinnost udělat opravu roku a nechat si peníze od PSSZ vrátit.

    Chyba nebyla u nás, on to nenahlásil, musím kvůli němu otevírat účetnictví a dělat opravu všeho? pokud ano můžu mu dát k tíži náklady na práci externí účetní a daňového poradce?

    jak se toto dá řešit? on nám ted vyhrožuje a já fakt už nevím co dělat.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2017 12:10

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: II pilíř nenahlášeno zaměstnancem
      Po 31.12.16 již nelze vrátit přeplatek na pojistném, který vznikl pozdním nahlášením zaměstnance o tom,že je v II.pilíři. Vy jste za něj odváděli 6,5 %, místo 3,5 % a tím Vám vznikl přeplatek na pojistném. To jste nechali být, pokud Vám to během roku nahlásil ? z vašeho dotazunení poznat, v čem jste vy pochybili,a jak jste to opravili v r.2016, kdy to ještě šlo. Nyní to již prostě nejde(viz změna v zákoně o SP ).To co si zaplatil na FÚ je jeho, akorát si to zaplatil sám místo toho,že byste mu to srazili a odvedli Vy.
      On si nyní může doplatit pojistné a nebude mít nižší výměru na důchod. Pokud jste pojistné za něj odváděli v plné výši, dáte mu o tom potvrzení, aspoň nemusí na OSSZ žádat o sdělení výše doplatku ( žádá se do 30.6.2017) a neměl by co hradit na účet OSSZ ( do 29.12.2017).

    • 30. 1. 2017 10:47

      Zuza89 (neregistrovaný)

      Re: II pilíř nenahlášeno zaměstnancem
      Uplně jsem to nepochopila, my jsme za něj platili jako za normálního zaměstnance, on si na finanční úřad doplatil služnou částku ze svých peněz, nebyl už u nás a nyní nám vyhrožuje že chce po nás opravu na sociálním aby mu vrátili to co bylo zaplaceno více. Máme ale zavřený rok 2015 jde o rok 2015.
      Proč bych měla otevřít rok 2015 a dělat opravu DAP když chyba byla na jeho straně.

    • 30. 1. 2017 11:21

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: II pilíř nenahlášeno zaměstnancem
      To jste tedy nepochopila, rozhodně jsem Vám neradila, abyste měla něco otevírat ( čehož jsem odpůrcem jak v účetnictví, tak ve mzdách).Hlavně byste mělapochopit, z čeho se skládá tzv.II.pilíř, vysvětlit to jemu, jak jsem Vám psala, nemáte mu co vracet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).