Potvrzení pro Úřad práce

• (neregistrovaný)

27. 12. 2012 12:25

Vážená paní Kučerová!

Obracím se na Vás s velkou prosbou o pomoc.

Zaměstnávali jsme  ve společnosti zaměstnance (narozen únor 1952) 15 let jako dělníka na čistírně odpadních vod  Od 2. ledna 2012 má neschopenku a protože má velké zdravotní potíže, tak byl před  lék. komisí, která mu přidělila částečný invalidní důchod a  dohodou u nás skončil zaměstnanecký poměr ke dni 21.12.2012. Naše mzdová účetní mu dala potvrzení pro úřad práce s výší výdělku  7 120,- Kč. Výši této částky vysvětlila tak, že mu počítala tuto částku z platebního výměru  = 72,- Kč / 1 hod.( který u těchto zaměstnanců není příliš vysoký, průměrná odměna je zvýšena hodně nočními  příplatky, dále příplatky za soboty, neděle, svátky a za škodlivé prostředí). Dále také tím, že mu v srpnu vyplatila dle naší vnitropodniko- vé směrnice 6000,- Kč jako věrnostní odměnu (samozřejmě žádné  odpracované hodiny .)

Tento případ jsem ve společnosti dosud neměli, já jsem nadřízená mzdové účetní, ale znám hlavně účetní a daňovou problematiku, toto vůbec ne.
    Částka v potvrzení je velice nízká, myslela jsem, že tam bude spíše průměr z posledního čtvrtletí, kdy pracoval. Mzdová účetní mě ujišťovala, že tento případ konzultovala na více místech, že prý byla na školení i za Vámi osobně.  Pro klid duše si však potřebuji ověřit výpočet naší účetní.

Proto se na Vás p. Kučerová obracím s touto velkou  prosbou o zkontrolování výpočtu částky v potvrzení pro úřad práce. Případně, zda by bylo možné udělat nějakou nápravu či kde se stala chyba. V případě, že  tento dotaz je nad rámec Vámi poskytovaných informací, prosíme o kontakt na jinou odbornou službu.

Jednatel mám o tento případ také velký zájem. V naší společnosti máme stabilní tým zaměstnanců, není u nás žádná fluktuace, neradi bychom zaměstnance  poškozovali.

Předem Vám velice děkuji
                                                                        Ing. Irena Svatošová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2012 8:56

autorka

Dobrý den,

v souladu s § 50 odst. 1 zákona o zaměstnanosti se výše podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období podle pracovněprávních předpisů.

Předpokládám, že se nejednalo o pracovní neschopnost z důvodu pracovního úrazu či nemoci z povolání, kdy by se průměrný výdělek mohl stanovit i jiným způsobem, pokud by byl pro zaměstnance výhodnější.

Při zjištění průměrného výdělku pro pracovněprávní účely se vychází z ustanovení § 351 a násl. zákoníku práce. Rozhodným obdobím je předchozí kalendářní čtvrtletí, ale protože zde nebylo odpracováno alespoň 21 dnů, použije se výdělek pravděpodobný. Vaše mzdová účetní správně vyšla z aktuálního mzdového výměru. Ovšem v § 355 zákoníku práce se píše, že pravděpodobný výdělek se zjistí z hrubé mzdy nebo platu, které by zaměstnanec zřejmě dosáhl. Přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance. Proto měly být zohledněny i případné příplatky, na které by měl nárok, pokud by pracoval.

Pakliže není možné tímto způsobem zodpovědně určit výši průměrného výdělku, je možné přihlédnout ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty, tj. stanovit průměrem z dosažených mezd jiných zaměstnanců vykonávajících stejnou práci.   

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).