Re: Jedno služ.vozidlo přidělené více za
Já myslím, že to jde, protože např. v komentáři k dani z příjmu mám příklad, že pokud má zaměstnanec "postupně" za sebou v jednom měsíci poskytnuta služ.vozidla k soukr. účelům, bere se 1% z nejvyšší částky- nejvyšší vstupní ceny vozidla, ALE, pokud má v měsíci "současně" několik vozidel, počítá se 1% ze součtu všech vstupních cen vozidel!!
Zaměstnanec, který si pujčí služební auto k soukr.účelům, je povinen zdanit částku ve výši 1% vstupní ceny automobila. Je jedno jestli ho použil k soukr.účelům 1 den v měsíci nebo 30 dní. Takže 1 zaměstnanec si pujčí auto na 2 dny v měsíci, druhý na 3dby, čtvrtý ..... a každý z nich za toto půjčení "platí". Nemluvě o tom, že když si pracovník během jednoho měsíce půjčí 2 různé vozy. To potom platí z každného vozidla 1%. Stát se o sebe umí postarat :-)
Děkuji za diskusi.
Ano ale v tomto případě se mi jedná o to, že je vozidlo půjčeno VÍCE ZAMĚSTNANCŮM NAJEDNOU, tedy časově současně!
V zákoně je doslova toto: "Poskytuje-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se za příjem zaměstnance částka ve výši 1 % vstupní ceny (§ 29) vozidla za každý i započatý kalendářní měsíc poskytnutí vozidla"
Ale tato klauzule ošetřuje počátek a konec poskytnutí vozidla, tedy i "necelý měsíc" zapůjčení.
Neošetřuje ale SOUČASNÉ zapůjčení vozidla.
Je vůbec současné zapůjčení vozidla možné?
Jenže nejde o to půjčené auto a jeho úplné využití, ale o zaměstnance. Zaměstnanci se poskytlo vozidlo k soukr.účelům = platí. Jedno vozidlo si může půjčovat během měsíce (postupně) 10 zaměstnanců a každý z těchto zaměstnanců měl určitou výhodu, za kterou platí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
12. 10. 2005 9:57
Dobrý den,
mám dotaz ohledně Zákona č.586/1992 SB. O daních z příjmů, část II, §6, odst.6
Jedná se o to zda:
lze přidělit sl. vozidlo více než jednomu zaměstnanci ?
Tato situace (sl.vozidlo přidělené více než jednomu zaměstnanci pro služební i soukromé účely) není v Zákonu č.586/1992 SB. o daních z příjmů, cást II, §6, odst.6 popsána. Co si o tomto myslíte?
Pokud ano, má se postupovat podle toho zák. a KAŽDÉMU z těchto zaměstnanců povýšit základ daně o 1% z "vstupní ceny" vozidla?
Podle tohoto výkladu by totiž šlo přidělit jedno sl.vozidlo třeba 10ti zaměstnancům najednou a jen na zdanění by za cca 3 roky (za 40 měsíců; uvažuji-li, že všichni tito zaměstnanci by spadali do příjmové skupiny s 25% zdaněním) byla zaplacena stejná částka, jako byla "vstupní cena", tedy pořizovací cena vozidla!!!
Děkuji za Vaše připomínky.