Re: nárok na dovolenou při skončení PP??
Protože v roce 2005 neodpracovala 60 dnů (viz § 101 ZP), má nárok podle § 104 zákoníku práce na 1/12 ročního nároku za každých 22 odpracovaných dnů. Pokud dovolená nebyla vybrána, měla být proplacena při ukončení pracovního poměru k 30.6.2005 včetně případného zůstatku z roku 2004.
Pozor nemáte pravdu! Pracovní poměr trval více jak 60 dnů, tam je podmínka trvání pracovního poměru. Odpracovné dny se berou jen u nových nástupu k 1.1 t.r.
Dovoluji si citovat ZP, především upozońuji na slova .. konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce (ne v kalendářním roce nástupu do zaměstnání!!!!!!!)
Dovolená za kalendářní rok
§ 101
(1) Zaměstnanec, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, má nárok na dovolenou za kalendářní rok, popřípadě na její poměrnou část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
Ale vždyť je to jasné. Každý kalendářní rok se pro nárok dovolené posuzuje zvlášť. Sleduje se, zda ten zaměstnanec v konkrétním kal. roce odpracoval aspoň 60 směn (do tohoto počtu se počítají i svátky, které byly v pracovních dnech a ve kterých nebyl nemocen). Pokud tedy takto nasčítáte aspoň 60 směn, náleží mu celoroční výměra dovolená, která se případně krátí v případě dlouhodobé nemoci, nebo mu náleží poměrná část celoroční výměry za každý celý odpracovaný měsíc (to v případě, že nastupuje v průběhu roku od jiného zaměstnavatele).
Pokud tento zaměstnanec u Vás ve sledovaném kal. roce neodpracuje aspoň 60 směn, náleží mu 1/12 z celoroční výměry za každých 22 odpracovaných směn.
Paní tedy v roce 2005 neodpracovala 60 směn ale jen 41 (21 v lednu a 20 v únoru), náleží jí tedy 1/12 z celoroční výměry, jakou máte ve Vašem podniku (4 nebo 5 týdnů).
> Mám takový dotaz , paní pacovala u nás ve firmě od r.
>2003
>nyní od 1.3.2005 onemocněla a k 30.6.2005 podepsala
>dohodu o skončení pracovního poměru. Nemoc však trvala
>až do 30.9.2005 ukončila jsem tedy PP k 30.6.2005
>uvedla na Zápoč. list dobu nemoci ale nevím co si počít s
>nárokem na dovolenou??když od 1.3 do 30.9.2003 byla
>nemocná... děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
12. 10. 2005 10:42
Mám takový dotaz , paní pacovala u nás ve firmě od r. 2003
nyní od 1.3.2005 onemocněla a k 30.6.2005 podepsala dohodu o skončení pracovního poměru. Nemoc však trvala až do 30.9.2005 ukončila jsem tedy PP k 30.6.2005 uvedla na Zápoč. list dobu nemoci ale nevím co si počít s nárokem na dovolenou??když od 1.3 do 30.9.2003 byla nemocná... děkuji