Výměna poškozeného telefonu jako firemní zákazník

• (neregistrovaný)

28. 12. 2012 17:28

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat 27.11.2012 jsem uzavřela smlouvu s operátorem na ičo jako firemní zákazník,dále 30.11.2012 jsem mohla čerpat zvýhodněný telefon,který jsem si objednala přes e-shop a byl mi doručen 3.12.2012 českou poštou.Tento telefon nerozbalený jsem měla pro přítele na Vánoce,takže za přítomnosti svědka, mého přítele, jsme to rozbalili 24.12.2012 a telefon byl poškrábaný,hned po tomto zjištění jsem informovala infolinku a ta mi řekla,že to můžu vyměnit na kterékoliv pobočce kus za kus.Šla jsem na prodejnu a telefon mi nevzali,jen si ho nafotili a řekli,že to pošlou na posuzovací oddělení a telefon mi nechcou vyměnit.Že jsem podnikatel a mám vlastně smůlu. Zkoušela jsem to na skrytou vadu,ale ani takto nereflektovali mou stížnost zboží vyměnit nebo vrátit.Chci se tedy zeptat zda se dá s tímto něco dělat nebo mám se spokojit s tím,že mám telefon za 20 000kč a je poškrábaný a ne mou vinnou.Děkuji za odpověď s pozdravem Barča

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2013 14:19

bez přezdívky

Dobrý den,jelikož jste smlouvu uzavřela jako podnikatel na své IČO, bude se smlouva a tím i nároky z vad zboží řídit Obchodním zákoníkem. Vám jako kupujícímu obchodní zákoník stanovuje povinnost zboží prohlédnout podle možností co nejdříve po převzetí. Jelikož ve Vašem případě uběhla mezi převzetím zboží a provedenou kontrolou zboží doba 21 dní, domnívám se, že nebyla dodržena lhůta podle okolností co nejkratší a pokud byste tedy přistoupila k soudnímu řízení, což je jediná možnost, jak se svého nároku domoci. Pokud prodejce Váš nárok odmítá, musela byste prokázat, že zboží mělo vady již v okamžiku převzetí, což by mohlo být poměrně obtížné.Další možností, kterou máte, která ale nemusí vést k uspokojení Vašeho nároku, je podat stížnost k České obchodní inspekci a případně na to upozornit prodávajícího, který může Vašemu nároku vyhovět ve snaze vyhnout se kontrole inspekce. Česká obchodní inspekce sice není oprávněna rozhodnout o Vašich právech, nicméně může prodávajícímu uložit alespoň pokutu, pokud zjistí, že porušuje platné právní předpisy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).