Dobrý den,jelikož jste smlouvu uzavřela jako podnikatel na své IČO, bude se smlouva a tím i nároky z vad zboží řídit Obchodním zákoníkem. Vám jako kupujícímu obchodní zákoník stanovuje povinnost zboží prohlédnout podle možností co nejdříve po převzetí. Jelikož ve Vašem případě uběhla mezi převzetím zboží a provedenou kontrolou zboží doba 21 dní, domnívám se, že nebyla dodržena lhůta podle okolností co nejkratší a pokud byste tedy přistoupila k soudnímu řízení, což je jediná možnost, jak se svého nároku domoci. Pokud prodejce Váš nárok odmítá, musela byste prokázat, že zboží mělo vady již v okamžiku převzetí, což by mohlo být poměrně obtížné.Další možností, kterou máte, která ale nemusí vést k uspokojení Vašeho nároku, je podat stížnost k České obchodní inspekci a případně na to upozornit prodávajícího, který může Vašemu nároku vyhovět ve snaze vyhnout se kontrole inspekce. Česká obchodní inspekce sice není oprávněna rozhodnout o Vašich právech, nicméně může prodávajícímu uložit alespoň pokutu, pokud zjistí, že porušuje platné právní předpisy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 12. 2012 17:28
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat 27.11.2012 jsem uzavřela smlouvu s operátorem na ičo jako firemní zákazník,dále 30.11.2012 jsem mohla čerpat zvýhodněný telefon,který jsem si objednala přes e-shop a byl mi doručen 3.12.2012 českou poštou.Tento telefon nerozbalený jsem měla pro přítele na Vánoce,takže za přítomnosti svědka, mého přítele, jsme to rozbalili 24.12.2012 a telefon byl poškrábaný,hned po tomto zjištění jsem informovala infolinku a ta mi řekla,že to můžu vyměnit na kterékoliv pobočce kus za kus.Šla jsem na prodejnu a telefon mi nevzali,jen si ho nafotili a řekli,že to pošlou na posuzovací oddělení a telefon mi nechcou vyměnit.Že jsem podnikatel a mám vlastně smůlu. Zkoušela jsem to na skrytou vadu,ale ani takto nereflektovali mou stížnost zboží vyměnit nebo vrátit.Chci se tedy zeptat zda se dá s tímto něco dělat nebo mám se spokojit s tím,že mám telefon za 20 000kč a je poškrábaný a ne mou vinnou.Děkuji za odpověď s pozdravem Barča